DUEL: klasická sauna vs infrasauna. Jak dopadl?

O tom, že saunování je zdraví prospěšné se nediskutuje. O to vášnivější jsou ale debaty, zda je lepší klasická finská nebo moderní infrasauna.

A na čem se oba tábory shodnou? Že čím dřív se saunováním začnete, tím lépe pro vaši psychickou i fyzickou pohodu:

1. Obranyschopnost: Nedejte šanci bakteriím a virům. Saunování výborně posiluje obranyschopnost vašeho těla. Je to skvělá cesta jak zvládnout zimu bez rýmičky.
2. Zbavte se škodlivých látek: Vypoťte všechny škodlivé látky, přesně ty nepotřebné co mohou například usazování podkožního tuku a tím vznik celulitidy.
3. Posílíte si srdce a a celý krevní oběh: Běhání je fajn, ale co teprve OBĚH! Pravidelné saunování posiluje funkce srdce, cév a krevního oběhu jako celku. Samozřejmě pokud není vaše srdíčko úplně fit – zvažte poradu se svým lékařem.
4. Začnete víkend s čistou hlavou: Není lepší načasování, než po celém náročném týdnu si jít vyčistit hlavu do sauny. Zbaví vás stresu, únavy, nervozity – prostě nový člověk. Jasně, že hned po sauně budete unavení, ale tento pocit rychle vystřídá příliv pozitivní energie a vaše tělo se bude cítit odpočatě.
5. Sdílená radost je ta největší. Vezměte sebou rodinu, milovanou osobu nebo jen poruště zvyk pátečního drinku a místo na pivko vyrazte s kamarády do sauny.

DUEL: klasická sauna nebo infrasauna? Rozdíl je ve způsobu ohřívání těla: zatímco v klasické sauně se teplo šíří vzduchem, infrasauna skrz infračervené záření prohřívá tělo do hloubky.

Saunuju, tedy jsem
Před výběrem sauny si položte otázku, co od ní očekáváte. Sportovci ocení spíše infrasaunu, která svaly připraví k cvičení, rehabilitaci ale také na masáž. Klasická sauna je ideální pro zvýšení obranyschopnosti organismu díky střídání prudkého horka o následného intenzivního ochlazení a celkový relax. Ten se dostaví i díky tomu, že saunovací cyklus ve finské sauně trvá 2-3 hodiny oproti zhruba půlhodině v infrasauně.
1:1 

Pro takové to domácí saunování
I když je saunování téměř synonymem zdraví, klasická s teplotami do 100°C není vhodná pro alergiky, astmatiky, kardiaky a těhotné. Těm bude více vyhovovat nižší teplota infrasaun, která se pohybuje do 60°C. Ve veřejné sauně myslete na ostatní a vždy se před vstupem do ohřívací místnosti osprchujte mýdlem a osušte. Do sauny choďte vždy na ostro, ale neděste se – pokud jste správný stopař po galaxii, tak jistě nezapomenete ručník (ve většině veřejných saun dostanete k dispozici prostěradlo).
1:0 pro infrasaunu

Pořizovací starosti a náklady 
Pokud si saunu pořizujete domů, určitě budete hledat to nejefektivnější řešení. Klasické sauny vyžadují větší prostory, které navíc musí být speciálně upravené. Počítejte s dlažbou, odvětráváním a ještě s odpočívárnou, která je nedílnou součástí saunovacího cyklu ve finské sauně. Nutný je elektrický přívod 400. Máte? V tom případě si dejte 30 - 90 minut na rozehřátí sauny. Provozní náklady jednoho saunovacího cyklu se pohybují kolem 40 Kč. Oproti tomu infrasaunu si koupíte takzvaně “na klíč”, a kam ji postavíte, tam bude. Nutný je elektrický přívod 230 V. Předehřání trvá 5 – 10 minut a náklady jsou o dost nižší: 3 Kč na saunování.
1:0 pro infrasaunu

15 minut slávy grilování
To je oč tu běží. V případě klasické sauny si sami určujete, jak moc intenzivní saunění snesete. Podle toho si vybíráte mezi spodními a horními příčkami. Pokud se saunováním začínáte, doporučuji spodní sezení a nahoru se propracovat časem. Ideální jsou tři kola: po každém studená sprcha, kýbl vody, jezero nebo na horách sníh a pak chvilka relaxace než si dáte opáčko. Infrasauna je jednodušší - stačí půlhodinka a je to. V obou případech průběžně doplňujte tekutiny – ideálně obyčejná voda nebo neslazený ovocný či bylinný čaj. Při pocení můžete lehce otírat a hladit povrch těla, což napomáhá otevírat kožní póry a odplavovat nečistoty z kůže.
1:0 pro infrasaunu

Vyvoňte se
Toto je moje oblíbená část. Vezměte si svůj oblíbený krém, tělové mléko – ideálně pěkně voňavé a dopřejte pokožce výživnou masáž. Po saunování si už neplánujte žádnou další náročnou aktivitu. Pěkně si odpočiňte ať má tělo čas ty divoké výkyvy teploty pobrat. Únava se dostavuje často po klasické sauně. Pokud se vám to zrovna nehodí a máte po saunování jiné plány než relaxační, omezte počet cyklů na jeden. Uvidíte, že vás krásně nakopne.
1:1

ZÁVĚR

 5:2 pro infrasaunu 

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...