Dražba klapky Ivany Pavlišové

Ve dnech od 25. května do 2. června ožije Zlín již 58. ročníkem Zlín Film Festivalu. Jeho nedílnou součástí je i Salon filmových klapek. Jednu z nich budeme mít tu čest dražit i na Aukru. Předmětem aukce je filmová klapka autorky Ivany Pavlišové s názvem "Klapka v klapce". Klapka patří do kolekce 21. ročníku projektu Salonu filmových klapek.

Letošní Salon filmových klapek je svým rozsahem podobný předchozímu a tvoří jej 145 originálních děl. Mezi výtvarníky, kteří filmovou klapku povýšili na umělecké dílo, nechybí ani letos taková jména, jako Kristian Kodet, Jiří Slíva, Ivan Baborák, Boris Jirků, Iva Hüttnerová a další významní umělci. I letos na svých klapkách zobrazují oblíbené filmové a dětské motivy, které jsou mezi dražiteli velmi oblíbené a vyhledávané.

Projekt vznikl v roce 1998 jako doprovodná aktivita Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Za dosavadních 20 ročníků existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2222 umělecky ztvárněných filmových klapek, které se v mnoha případech staly součástí uměleckých sbírek ctitelů výtvarného i filmového umění.

Během 57. ročníku Zlín Film Festivalu bylo 20. výročí projektu jedním z hlavních festivalových témat. Nyní jej připomíná také unikátní publikace „Salon filmových klapek 1998 – 2017 Zlín,“ která vyšla v listopadu 2017. Obsáhlá kniha podrobně mapuje jednotlivé ročníky, zahrnuje kompletní přehled všech vytvořených klapek, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 milionů korun získaných z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny.

Projekt Salon filmových klapek disponuje ochrannou známkou autorských práv, a tak zachovává výjimečnost a originalitu jednotlivých uměleckých děl.

Klapka ztvárněná Ivanou Pavlišovou se začne na Aukru dražit 20. 5. 2018 z účtu FILMFEST.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...