Dítě v bytě: Tipy pro bezpečné hraní i spaní

Podle statistik většina úrazů malých dětí vzniká paradoxně v bezpečí domova. Poradíme vám, na co byste se při úpravách domu či bytu měli zaměřit, aby byl pro děti skutečně bezpečným místem. 

Každý rodič s dětmi v předškolním věku vám dosvědčí, že děti jsou opravdu z divokých vajec. Neustále někde šmejdí, běhají a je jich všude plno. Ještě než se dostanou na hřiště, začínají doma trénovat na odrážedle. Aby se to obešlo bez křiku (vašeho i jejich), připravte jim doma podmínky, díky kterým budou vaši malí závodníci v bezpečí.

Pozor, malí závodníci na startu

V první řadě se zaměřte na správný výběr odrážedla. Dítě by mělo na zem dosáhnout celou plochou nohy a ne jen špičkou. K tomu vám dopomůže nastavitelná výška sedadla. Sedí? Tak to je na čase se rozjet! Ale než to udělá, porozhlédněte se po bytě a odstraňte ty největší nástrahy.

detska_odrazedla_velky_vyber_na_aukro

retro odrážedla | ostatní odrážedla

1. Pozor si dejte na prahy mezi místnostmi. Hladké prahové lišty zajistí, že na běžící či chodící dítě nebude čekat žádná bariéra v podobě zvýšené podlahy.
2. Častým viníkem úrazu jsou volně položené koberečky. Pokud vaše ratolest ráda sviští po místnosti, na nic nečekejte a odstraňte je. Jestli na vás holá podlaha působí jak červený hadr na býka, podložte koberce alespoň protiskluzovými podložkami.
3. Když už jsme u té podlahy: pokud si bydlení teprve zařizujete, zvolte neklouzavou podlahovou krytinu. V opačném případě pořiďte dítku ponožky nebo obuv s protiskluzovou gumou.
4. Hrozí, že to s rychlostí napálí ze schodiště? Investujte do zábran nebo rozkládací ohrádky. Obojí existuje v různých provedeních a většina jde roztáhnout do více rozměrů, takže se nemusíte bát, že koupíte zajíce v pytli. Navíc dobře poslouží i u krbu nebo balkónových dveří.
5. Ostré rohy u stolů či skříněk zadělejte chrániči rohů. Před nárazem sice neochrání, ale můžete si být jisti, že to aspoň tolik nebolí a předejdete vážnějšímu zranění.

Všude dobře, v postýlce nejlíp

Po náročném dni si i malí závodníci potřebují odpočinout. Ačkoliv postýlka na první pohled vypadá jako místo, kde můžete svou ratolest nechat bez dozoru, není to tak úplně pravda. Když dodržíte základní pravidla, můžete problémy alespoň eliminovat.

detske_postylky_matrace_zabrany_velky_vyber_na_aukropostýlkymatracezávěsné hračky | zábrany

1. Všechny postýlky by měly být vyrobeny podle platných norem EU a také splňovat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let. I když se zdá, že za toto ručí výrobce, nemůžete se na to spolehnout. Raději se na tento podstatný detail přeptejte prodejce.
2. Postýlka by měla být pevná a stabilní, bez ostrých hran a rohů. Ty by měly být zakryté nebo zaoblené. Postýlka by neměla dítěti umožnit, aby si samo stáhlo stahovací bočnice. V konstrukci by dále neměly figurovat žádné drobné kousky, které by dítě mohlo uvolnit a spolknout.
3. Nejvhodnější je přírodní dřevo. Pokud chcete mít postýlku barevnou, dbejte na to, aby byly barvy zdravotně nezávadné a neloupaly se.
4. Důležité je zachovat cirkulaci vzduchu, která brání v přehřátí dítěte. To znamená v ideálním případě postýlku postavit dál od topení, dávat pozor na to, aby místnost, kde je postýlka umístěná, nebyla přetopená a odstranit látkové mantinely (ano, čtete správně). Dno postýlky by mělo být alespoň perforované, aby propouštělo vzduch.
5. Vzdušná by měla být i matrace. Doporučuje se tvrdší matrace pro správný vývoj dítěte s pružinami nebo z kokosových vláken. Roztoči ji moc nemusí a navíc odvádí vlhkost.
6. Určitě chcete, aby vaše miminko mělo pěknou postýlku. Pozor ale na provázky, stužky nebo kousky látek, které by mohly vést k zadušení. Totéž platí pro plyšové hračky, které by po dobu spánku měly z postýlky zmizet úplně.
7. Naposledy se podívejte na postýlku. Není tam nic, co by dítě mohlo využít k tomu, aby z postýlky vylezlo? Tak to je dobře. V klidu můžete zapnout elektronickou chůvičku a také odpadnout. Určitě si to po tak náročném dni zasloužíte;-)

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...