Crostini s drůbežími játry

Říjen je měsíc, kdy musíme trochu zamakat na zahradě. Foodblogeři z blogu Kublanka mají na to výbornou fintu! Musíte vyzkoušet 😉

Přišel podzim a s ním i nutné práce v okolí domu, na zahradě, atd. Prostě příprava na zimu. Nejlepší je si na tyto práce sehnat brigádníky. A ještě lepší je pozvat na bezplatnou brigádu kamarády. Poté jim podstrojovat, hostit je, aby je práce bavila a dělali ji co nejlépe. Tzv. win-win situace. A čím jim podstrojovat?

Chleba s játrovou paštikou zná asi každý, ale co chleba s drůbežími játry? Toto je opravdu svačinka, za kterou vám nejeden kamarád poseká celou zahradu tam a zpátky. Přitom tento recept máte hotový raz dva a pak si můžete otevřít láhev dobrého vína a povzbuzovat údernou jednotku brigádníků.


Ingredience
4 krajíce kváskového chleba
400 g kuřecích nebo kachních jater
250 g čerstvých lesních hub nebo hnědých žampiónů
100 g pancetty – nakrájené na kostičky
1 šalotka
½ citrónu – šťáva a kůra
slunečnicový olej
20 malých lístků šalvěje
1 lžička čerstvých lístků tymiánu (nejlépe citrónový)
pepř
sůl

Postup
Játra omyjeme, osušíme je papírovou utěrkou a zbavíme je veškerých blanek. Houby očistíme a překrájíme. Polovinu lístků šalvěje nasekáme najemno.

V silnostěnné pánvi si rozpálíme 1 lžíci slunečnicového oleje, na kterém orestujeme kostičky pancetty. Jakmile pancetta získá zlatou barvu, vyndáme ji děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, kde ji necháme okapat. V rozpálené pánvi necháme následně orestovat očištěná játra 1-2 minuty z každé strany. Játra vyndáme z pánve děrovanou naběračkou a necháme je odpočinout přikryté alobalem.

Do pánve poté přidáme nakrájené houby, které osolíme, opeříme, zakápneme je šťávou z poloviny citrónu a necháme je orestovat dozlatova (pokud je potřeba, přidáme do pánve 1 lžíci slunečnicového oleje). Na závěr do pánve přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citrónu (pouze žlutá část), lístky tymiánu a najemno nasekanou šalvěj.

Zbývajících 10 lístků šalvěje usmažíme dokřupava v rozpáleném slunečnicovém oleji. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce.

Plátky chleba opečeme z obou stran a na ně rozdělíme odpočinutá drůbeží játra, která posolíme. Na každý plátek chleba přidáme orestované houby, pancettu a usmažené lístky šalvěje. Ihned podáváme.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...