Co mě naučila Montessori školka

Myslíte si, že dětem musíte neustále organizovat nějaký zábavný program, protože pokud tak nečiníte, jste špatný rodič? Ale co když je všechno úplně jinak...

I já jsem měla pocit, že se bez toho děti neobejdou. Snažila jsem se být aktivní, neustále něco vymýšlet a sypat ze sebe jednu tvořivou činnost za druhou. Časem jsem se přesvědčila, že syndromem „činorodky obecné“ trpí většina rodičů, což mě přivedlo k jednomu zásadnímu poznání – dnešní děti si neumějí hrát samy. Bereme jim jejich vlastní fantazii, neustále něco podstrkujeme a činíme je na nás závislé. A když potřebujeme chvíli klidu pro sebe, obrací se naše snaha proti nám, protože nám ji naši malí „závisláci“ nedopřejí.

To mě přimělo ke studiu alternativních pedagogických směrů a ze všeho nejvíce mě zaujal koncept Montessori - více o něm najdete třeba tady. Nejpodstatnějším přínosem pro mě byla tato dvě zásadní fakta:
- dítě chce být samostatné (a my koneckonců netoužíme po ničem jiném),
- dítě chce nejvíce dělat to, co dělají dospělí.

Děti se totiž učí z toho, co vidí kolem nás. Pozorují, naslouchají a opakují. Můžete jim klidně i stokrát říct „vezmi tu skleničku oběma rukama“, ale bude to prd platné, když vy ji berete zásadně jen jednou rukou. 🙂 Co na tom, že jste už velcí a zručnější a unesete to v jedné ruce. Dítě bude dělat povětšinou přesně to, co vy.

V reálu to znamená, že není třeba vykoupit hračkářství a tvořivé obchody jen proto, abychom dítě zabavili či u něj něco rozvinuli, ale že ho zapojíme do běžných denních činností, do tzv. praktického života a dovolíme mu tu či onu dovednost si osvojit.

Fascinace vodou

Např. téměř každé dítě je v jistém věku fascinováno vodou a veškerou činností s ní. Nalévání, přelévání apod. Proč mu to neumožnit, když ho to baví? Pořiďte mu menší skleněný džbánek s vodou, do kterého je vidět, k tomu skleničku nebo mističku a celé to dejte na tác, abyste doma neměli úplnou potopu.
dzbanky_sklenicky_na_aukruPokud vám vadí, že se dítě zmáchá, oblečte ho klidně do pláštěnky. 😀 Uvidíte, jak dlouho vám u toho vydrží! (tedy pokud se zrovna nachází v období fascinace vodou 😉 ) Navíc děti milují, když si můžou vzít pláštěnku a holínky, takže pokud trpíte deficitem příležitostí, kdy si na sebe mohou vzít tento mundúr, tohle je vyloženě ta správná příležitost. A zatím co je dítě v tranzu a klidně i hodinu vkuse nalévá a přelévá, vy si můžete bušit do kompu, uvařit oběd nebo se prostě jen tak koukat.

M jako Mouka aneb abeceda trochu jinak

Časem pak bude samo schopno si nalít čaj či šťávu z konvice a vy ho nebudete muset neustále obskakovat. Nebojte se zapojit děti i do dalších domácích činností. Holčičky vyloženě milují, když můžou pomáhat s vařením. Dovolte jim např. sypat mouku do těsta a míchat ho. Mimochodem – s moukou, nejlépe s dětskou krupičkou, se dá taky dobře zabavit. Budete potřebovat plech s vyšším okrajem a krupičku, kterou do něj vysypete. Dítěti tak poskytnete jakési „písečné hřiště“ či „tabuli“, na kterou bude moct prstíky kreslit a ty větší např. nacvičovat psaní písmen.
pisecne_hriste_z_nadobiÚklid je taky velmi důležitá dovednost. Pokud dítě nadělá čurbes, naučte jej ho po sobě uklidit. Zde platí stejné pravidlo – je zbytečné složitě vysvětlovat, nejlepší je názorná ukázka, která vydá za tisíc slov. 🙂 Zamést po sobě rozsypanou krupici se dítěti bude lépe dařit s malým dětským smetáčkem a lopatkou, s kterým bude moct náležitě operovat než s dospěláckou verzí. Ono vůbec je velmi důležité, aby se dítě pohybovalo v prostředí, které je mu alespoň částečně přizpůsobeno. Aby mohlo být samostatné, musí se umět samostatně po domácnosti pohybovat. Různé stupínky a stoličky pomůžou k lepší dostupnosti ke kuchyňské lince, umyvadlu, dřezu… Hračky, pomůcky a vše, co se nebojíte svěřit do rukou dítěte umístit tak, aby na to dosáhlo.

Pojďme si hrát na „oblékanou“

Největší wow, které jsem v Montessori školce zažila, bylo vidět tříleté děti, jak si samy krájí banán či okurku. Žádnou imitací nože, se kterým jakýkoliv dobrý úmysl něco hezky ukrojit je vesměs nemožný. Prostě s normálním malým ostrým nožíkem se zakulacenou špičkou. A největší pecka je, když se dítě umí samo obléct a vysvléct.

chystani_obleceni_pro_deti_vse_najdete_na_aukru

V miniškoličce jsem každý den vypravovala dvakrát denně děti ven. Věkové rozpětí 2 -5 let. Když nám v zimě trvalo vypravit se ze šatny půl hodiny, umínila jsem si, že děti naučím pokud možno co největší samostatnosti při oblékání a vysvlékání. Věřím, že tohle je jedna z nejlepších časových investic, které v útlém věku můžete do dítěte vložit. Ušetří vám to velmi brzy velké množství času, ale i nervů. 🙂 Samozřejmě, že budou zkoušet fintičky, že to či ono neumí, ale ta trpělivost se vyplatí. Pokud už zvládají zapínat a rozepínat knoflíky či zipy (na to existují skvělé Montessori pomůcky) a obléct si připravené hadříky, můžete jejich samostatnost posílit tím, že jim pořídíte dětskou šatní sestavu, na které budou mít připraveno vše, co si např. ráno před odchodem do školky či školy mají vzít. Vy ani dítě nemusí trávit čas chaotickým běháním po bytě a hledáním ponožky, punčoch, triček atd., když budou mít nejlépe večer vše nachystané. Netřeba ani pořizovat masivní sestavu do předsíně. Lví službu udělá i stolička a háčky na zdi (v adekvátní výšce ke každému dítěti). Ráno uvidí, jaký „dress code“ máma předepsala a za chvíli jsou jak ze žurnálu. Ve finále to budou oni, kdo vás budou honit, ať už si konečně pohnete ☺

Trénink jemné motoriky s kaštany

A jako bonus na závěr – vrcholí nám sezóna s kaštany. Co s nimi? Máte-li v domácnosti prťata, třeba kolem 2 let, pomůžete rozvoji jejich jemné motoriky touhle jednoduchou pomůckou. Potřebovat budete pár kaštanů, průhlednou krabičku se šroubovatelným uzávěrem, řezák, zapalovač, pilník a pak jedno či více malých dětí na hraní. 🙂

DIY_kastany

Do plastového víka vykroužíte díru. Nejlíp to půjde, když si zespoda víko nahřejete ohýnkem a pak řezákem vykrajujete útvar kruhovitého charakteru. Je-li místy trochu drsnější, zapilujte dohladka, našroubujte zpět na nádobku a pak už je dítě nechejte vsunovat kaštany do otvoru a pak je z toho vytřepávat. Ten hluk, který způsobuje štěrchání kaštanů je totiž baví asi ze všeho nejvíc. Pozor: vadí-li vám monotónní hluk, pořiďte si sluchátka nebo špunty do uší – můžou to opakovat hodně dlouho dokola...

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...