Co je lepší: kolo nebo běh?

V následujícím článku se pokusíme na tuto zapeklitou otázku odpovědět. Lidé se dělí na dvě části, na ty, kteří mají radši běh, a na ty, co naopak upřednostňují jízdu na kole. Najdou se i tací, kteří v tomto nemají vyhraněný názor. Ať už patříte do jakéhokoli z těchto táborů, máme tu pro vás pár důvodů, proč je lepší kolo než běh.

Zaprvé, pokud máte zdravotní problémy jako bolavé klouby a jiné nepříjemnosti, kvůli kterým je pro vás běhání spíš utrpením než potěšením, zkuste vyměnit běžeckou obuv za kolo a jeďte se projet. Jízda na kole tolik nenamáhá klouby a bude pro mnohé dozajista příjemnější aktivitou.

Rychlost! Během jízdy na kole se díky mnohem větší rychlosti dá urazit mnohem delší cesta. Cíle, které si můžete na kole vytyčit, jsou vzdálenější než při běhu. Představte si, že chcete uběhnout maraton. Něco málo přes 42 kilometrů. Co takhle urazit stejnou vzdálenost na kole? To už nezní tak nereálně.

Výhodou rekreační cyklistiky je, že sportujete, i když u toho vlastně sedíte. To zní skvěle, že? Věnujete-li se ovšem cyklistice závodně, pak to pro Vás rozhodně neplatí. Také je rozhodující, jestli je Vaší volbou horské kolo nebo kolo silniční. Jde totiž o dvě odlišné disciplíny. Ale o tom až někdy příště…

Chyby, které většina z nás na kole dělá

Většina cyklistů, kteří jezdí především rekreačně, před zimou uloží kolo do sklepa a dál se o něj nestará. Jakmile však na začátku června vysvitne slunce a začne být tepleji, každý oprášíme kolo, možná i dofoukneme pneumatiky a vyrazíme na 50 km výlet v tričku.

Najednou však zjistíme, že přední přehazovačka nějak špatně přehazuje, zadní pneumatika nějak rychle měkne a brzdy téměř nebrzdí. Proto je nutnost po zimě kolo seřídit s zkontrolovat. Kolo můžete prohlídnout sami (především pneumatiky, přehazovačky, brzdy), nejlépe však v cykloservisu. Upozorňujeme však, že většina servisů má od dubna do června plno. Náš tip na příští rok je udělat jarní prohlídku už v únoru nebo březnu.

Druhá nejčastější chyba rekreačních cyklistů je nevhodné oblečení. Přesto že může svítit sluníčko a vy si před výjezdem na výlet říkáte, jak je krásně, teplota vzduchu se může pohybovat pouze kolem 20°a lehce foukat studený vítr. Proto je nutné dobře obléct. Nejlepší je mít nějaké cyklistické oblečení, ale i lehká sportovní bunda udělá své.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...