Neopakujte při grilování pořád ty stejné chyby

Jakmile se oteplí, většina Čechů začne roztápět gril. Kdo nemá chatu nebo zahradu, nepohrdne ani balkónem. Grilování má své kouzlo, ale také zlozvyky, které donekonečna opakujeme. Jaké to jsou?

1) Maso solíme brzy

Málokdo ví, že maso by se mělo solit těsně před tím, než jej dáte na gril. A někteří dokonce radí osolit jej až po upečení. Sůl totiž vytahuje z masa vodu, a maso tak zbytečně vysušuje.

2) Kupované marinády a koření

Zrádné jsou i kupované kořenící směsi, které sůl často obsahují. Pokud si chcete užít chuť masa (předpokladem jsou kvalitní čerstvé kusy), nenakládejte jej. Maso stačí lehce potřít olejem, případně kořením a nechat odpočinout. Pokud výraznou chuť koření naopak máte rádi, maso naložte na 24 hodin. Zapomeňte ale na marinádu z obchodu, která svou intenzitou chuť masa spíš kazí. A dvojnásob to platí u jemného drůbežího nebo rybího masa.

grily_velky_vyber_na_aukru_grilovani

Barevné veselé grily nebo dokonce gril, který vypadá jako fotbalový míč? I takové se dají sehnat. Pokud plánujete grilovat na terase činžáku, oceníte bezkouřový gril

3) Méně marinády je někdy více

U marinovaného masa platí ještě jedno pravidlo: než dáte maso na gril, marinádu otřete, aby zbytečně nekapala do rozžhavených uhlíků.

4) Plný rošt a nedostatečná teplota

Další často chybou je zaskládaný rošt. Méně je někdy více a rošt by měl být zakrytý maximálně ze 70 procent. A taky dostatečně rozpálený, což může trvat až 40 minut. Teplota ve středu mřížky by měla dosahovat 250 - 300°C. Pokud není trpělivost vaší silnou stránkou, pořiďte si větší gril. Ideálně s dostatečně velkou grilovací plochu nebo rovnou dva rošty a dvě oddělené grilovací komory.

Grily_s_udirnou

Největší zájem je o velké rodinné grily s udírnou

5) Nedostatek trpělivosti

Taky to tak máte, že se vám sbíhají sliny už při pouhém pohledu na gril? Grilování je zkouškou naší trpělivosti a precizní přípravy. Nikdy nedávejte maso na gril rovnou z ledničky. Ideální je pokojová teplota, která zajistí rovnoměrně propečené maso. A uležet by se mělo také ugrilované maso, díky tomu bude pěkně šťavnaté. Aspoň si nespálíte patro. 😉

6) Nevhodné náčiní 

Tak na to zapomeňte. Jakmile do masa píchnete, dírkami odtéká šťáva. Mějte proto po ruce kleště, pinzetu nebo lopatku. Sady nářadí dneska nemusíte shánět samostatně, někteří výrobci je nabízejí jako dárek ke grilu zdarma.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (6 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...