Kublanka: Celerový Caesar salát

Caesar salát obvykle projde i těch, kdo saláty běžně nemusí. A tato jeho podzimní verze od foodblogerů Kublanka vůbec není špatná! 

Počasí posledních dnů nám dalo vzpomenout na léto. Ne! Počasí minulého týdne dokonce překonalo celé letošní léto. Takže podzim sem, podzim tam, my jedeme na doznívající horké letní vlně. A k létu patří saláty. Ten nejslavnější jistě zná každý, tak co zkusit ho trochu poupravit a udělat si doma Caesar salát z celeru. Podzimní variace na Caesar vás jistě osloví.

1_caesar_salat_recept_na_aukroblog-2
Ingredience
1 menší bageta
2 lžíce olivového oleje
1 středně velký celer – oloupaný
4 řapíky celeru + mladé lístky
2 ančovičky – nakrájené najemno
½ citrónu
parmezán
Dresink
1 žloutek
1 stroužek česneku
2 lžíce citrónové šťávy
1 ančovička
3+3 lžíce slunečnicového oleje
1 ½ lžíce vody
pepř
sůl
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Bagetu natrháme na kousky velikosti sousta, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, posolíme, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (8-10 minut). Po upečení je necháme vychladnout a ponecháme na podávání.
Bulvu celeru nakrájíme na nudličky velikosti zápalky a dáme je do mísy se studenou vodou, do které jsme vymačkali šťávu z ½ citrónu. Řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a lístky celeru natrháme.
V mixéru rozmixujeme žloutek, česnek, 2 lžíce citrónové šťávy a 1 ančovičku dohladka. Za stálého šlehání začneme velmi slabým proudem přilévat 3 lžíce slunečnicového oleje. Jakmile je veškerý olej zašlehaný, zašleháme 1 ½ lžíce vody a na závěr za stálého šlehání zašleháme zbývající 3 lžíce slunečnicového oleje. Dochutíme solí a pepřem.
Těsně před podávání osušíme nakrájený celer, promícháme ho s nakrájeným řapíkatým celerem, lístky celeru a najemno nakrájenými ančovičkami. Salát promícháme s připraveným dresinkem, posypeme krutony a hoblinkami parmezánu. Ihned podáváme.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...