Caesar
Počasí posledních dnů nám dalo vzpomenout na léto. Ne! Počasí minulého týdne dokonce překonalo celé letošní léto. Takže podzim sem, podzim tam, my jedeme na doznívající horké letní vlně. A k létu patří saláty. Ten nejslavnější jistě zná každý, tak co zkusit ho trochu poupravit a udělat si doma Caesar salát z celeru. Podzimní variace na Caesar vás jistě osloví.
Ingredience
1 menší bageta
2 lžíce olivového oleje
1 středně velký celer – oloupaný
4 řapíky celeru + mladé lístky
2 ančovičky – nakrájené najemno
½ citrónu
parmezán
Dresink
1 žloutek
1 stroužek česneku
2 lžíce citrónové šťávy
1 ančovička
3+3 lžíce slunečnicového oleje
1 ½ lžíce vody
pepř
sůl
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Bagetu natrháme na kousky velikosti sousta, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, posolíme, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (8-10 minut). Po upečení je necháme vychladnout a ponecháme na podávání.
Bulvu celeru nakrájíme na nudličky velikosti zápalky a dáme je do mísy se studenou vodou, do které jsme vymačkali šťávu z ½ citrónu. Řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a lístky celeru natrháme.
V mixéru rozmixujeme žloutek, česnek, 2 lžíce citrónové šťávy a 1 ančovičku dohladka. Za stálého šlehání začneme velmi slabým proudem přilévat 3 lžíce slunečnicového oleje. Jakmile je veškerý olej zašlehaný, zašleháme 1 ½ lžíce vody a na závěr za stálého šlehání zašleháme zbývající 3 lžíce slunečnicového oleje. Dochutíme solí a pepřem.
Těsně před podávání osušíme nakrájený celer, promícháme ho s nakrájeným řapíkatým celerem, lístky celeru a najemno nakrájenými ančovičkami. Salát promícháme s připraveným dresinkem, posypeme krutony a hoblinkami parmezánu. Ihned podáváme.