Bytový designer vám ušetří peníze i zklamání

Služby profesionálního interiérového designéra se v Česku zatím moc nezabydlely. Přitom vám mohou ušetřit spoustu peněz i nervů. O tom, jak si vybrat toho „správného“ designéra, jaké jsou naše prohřešky při zařizování domova, a na co si dát pozor při nákupu nábytku přes internet jsme si povídali s autorkou Online školy bytového designu Janou Pěknou

Kdo vlastně dneska nejčastěji využívá služby bytového designéra? Máte třeba pocit, že se ta klientela nějak mění?

Myslím, že stále více lidí dokáže tuto službu ocenit. Řekla bych, že typický zákazník je takový, který ví, co chce - tedy mít bydlení zařízené tak, aby vypadalo esteticky, bylo praktické a dobře se mu tam žilo. Bydlení je pro něj důležitou hodnotou. Nemá ale čas ani schopnosti, aby zvládl zařízení sám, a proto investuje do služeb designéra.

Většina lidí říká, že si bytového designéra nemůže dovolit. Co je na tom pravdy?

Ano, tento argument slyším často. Lidé si neuvědomují, kolik času, nervů a zklamání z neuspokojivého výsledku jim takový designér může ušetřit. Designéři také často mají přístup ke slevám a výhodným nabídkám, takže za vybavení interiéru vám dokáží zajímavou částku i uspořit. Ve výsledku se vám investice do služeb designéra může jen vyplatit. Nabídka designérů je ale dnes široká a je potřeba hledat a najít takového, se kterým si “sednete” po stránce stylu interiéru, který požadujete, i po stránce osobnostní. Designér bude po nějakou dobu vaším “nejlepším přítelem” a někým, kdo bude spolu s vámi přímo vytvářet váš domov. Vždy si projděte portfolio daného designéra a sejděte se s ním nezávazně, abyste ho lépe poznali.

Když přesto bytového designéra nechceme, ale chceme bydlet „hezky“, odkud můžeme brát inspiraci nebo rady?

Jako první se asi nabízí časopisy o bydlení a různé internetové magazíny. Určitě se můžeme inspirovat obrázky krásných interiérů. Problém ale je, že v časopisech vám nikdy neřeknou JAK to udělali. Jak to, že interiér jako celek vypadá tak dobře? Jak vybrat materiály, vzory a dekorace, aby to dohromady působilo sladěně? V časopisech vidíme jen ten výsledek. Proto si myslím, že než se člověk pustí do zařizování sám, měl by si nastudovat nejdůležitější principy zařizování interiérů. Druhou důležitou věcí je, pokud si chcete zařídit byt sami, najít si svůj vlastní jedinečný styl a toho se držet.

interierovy_design_inspirujte_se_na_aukru

Máte odvahu a chcete se pustit do zařizování interiéru na vlastní pěst? Určitě si nastudujte nejdůležitější principy zařizování interiérů.

V které fázi je dobré pozvat si bytového designéra?

Čím dříve tím lépe. Klidně už ve fázi stavby. Pokud zařizujete opravdu “od základů”, může vám designér pomoci již s výběrem podlahy, obkladů a dalších věcí, které se obvykle instalují jako první. Vyhnete se tak tomu, že například vybraná podlahová krytina nebude ladit s ničím dalším, co jste si vysnili. Designér pracuje na návrhu jako celku, tudíž sladí vše do posledního detailu. Samozřejmě pokud již něco doma máte a chcete to zachovat, dokáže i s tím designér pracovat a stávající prvky do návrhu zahrnout tak, že výsledek je také vynikající.

Jak jste se k práci bytové designérky a konzultantky dostala?

Původně jsem vystudovala ekonomický obor, ale celý život jsem tíhla k různým kreativním činnostem, líbila se mi architektura a design. Během zařizování vlastního domu jsem si uvědomila, že to je to, co mně baví a naplňuje. A když jsem zjistila, že tento obor je možné studovat, pustila jsem se do toho. Studiu jsem se věnovala během rodičovské dovolené a poté začala pracovat jako designérka na volné noze.

Jaké jsou nejčastější chyby při zařizování interiéru?

Chyb může být asi celá řada. Ale nejhorší je zařizovat interiér bez nějakého celkového konceptu. Koupíte jednu věc, která se vám v obchodě líbí, přinesete ji domů a pak teprve řešíte, co dalšího by se k tomu hodilo. Někdy máte štěstí a dokupované věci se do bytu hodí, častější je ale varianta, že jednotlivě pořizované věci spolu neladí, nevypadají dobře a vy jste z výsledku nešťastní.

Existuje něco, čím se české interiéry odlišují od ostatních národností?

Tak to nevím, zda mohu objektivně posoudit, žádné zahraniční interiéry jsem osobně neměla možnost navštívit či navrhovat. Ale v českých interiérech často vidím velké kusy nábytku, jako jsou sedací soupravy, v hodně výrazných barvách či dokonce vzorech. Takovéto kousky bychom měli pořizovat spíše v neutrální barevnosti. Dalším častým “prohřeškem” je spousta nesourodých drobností na poličkách, komodách atd. Různé sošky, suvenýry a drobnosti v nejrůznějších velikostech a barvách. Ač to jsou často předměty, ke kterým máme citový vztah, nevypadají jako dekorace moc dobře.

Dneska je velkým hitem styl „provence“. Opravdu se hodí pro každého?

Záleží, co si představujete pod pojmem “provence”. Tento styl může být šik a elegantní, ale také pěkně kýčovitý. A bohužel mám dojem, že právě tak často působí u nás, alespoň podle zboží, zejména některých “levandulových” doplňků, jaké jsou k dostání. Tento styl se ve své ryzí podobě hodí do venkovských stavení, ideálně původních kamenných, nebo na statky. Do města a do paneláků nepatří a když už, tak jen v náznacích nebo v poněkud modernějším duchu.

A co bude "příštím stylem provence"? 🙂

Celosvětově se trendy ubírají směrem k přírodě - přírodní materiály jako dřevo a kámen, přírodní textilie jako je vlna, bavlna, len a hedvábí, zemité barvy, zelená… Takové klidnější schéma, které nás v dnešní uspěchané době dokáže zklidnit, zrelaxovat, uvolnit.

interierova_deskgnerka_vam_usetri_penize_i_zklamani

Když si pozvete designéra ve včasné fázi zařizování, vezme to tak říkajíc od podlahy, kterou vám pomůže vybrat a sladit s ní ostatní prvky interiéru.

Jak se stavíte k nákupu nábytku přes internet? Existuje něco, na co bychom si měli dát pozor?

Určitě jsem příznivcem nákupů přes internet. Úskalím je, že si nemůžeme osahat materiál výrobku a kolikrát si nemůžeme být jistí ani barvou. Každý monitor počítače je totiž trochu jinak vyrobený a nastavený a barvy mohou být lehce zkreslené. Místo fialového polštáře tak může dorazit třeba modrý… Doporučuji proto, zvláště u dražších výrobků, objednat si nejprve vzorek materiálu nebo se jít podívat do kamenného obchodu a výrobek si prohlédnout na vlastní oči, pokud to jde. Na druhou stranu se ale při nákupu přes internet můžeme spolehnout na zákonnou 14denní lhůtu na vrácení, pokud by výrobek nesplnil naše očekávání. Takže vlastně žádné zásadní nevýhody nákup přes internet nemá.

Je v interiéru něco, na čem se „nevyplatí“ šetřit? 

Rozhodně. Hlavně jsou to takové věci, které pořizujeme na dlouhou dobu - ať už jsou to zmiňované podlahové krytiny nebo třeba sedací souprava a nábytek. Časový horizont je důležité kritérium. Pokud si zařizujeme byt a víme, že v něm budeme bydlet jen 2 - 3 roky a nábytek si nebudeme chtít brát do nového s sebou, nemá cenu kupovat příliš drahé vybavení. Kvalitní podlahové krytiny a kuchyňská linka v neutrálním stylu jsou ale třeba investicí, která zhodnotí náš byt, když ho budeme chtít prodat. Vše je tedy třeba promyslet z několika pohledů.

Ještě nám prozraďte, jaké jsou trendy pro příští období?

Z trendů na rok 2016 mohu prozradit, že bude “in” zlatá barva. Nejen jako kov, ale i různé odstíny pískové, okrové či hořčičné. Můžete ji uplatnit na doplňcích - od svítidel přes vázy a vázičky až po drobné detaily, třeba na textilu, nebo na výmalbu zdí.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...