Na co si dát pozor při výběru sportovních bot

Nedaří se vám už delší dobu začít běhat nebo cvičit a zdůvodňujete si to tím, že na to nemáte pořádné boty? Chystáte se s kamarádem poměřit své síly v tenise nebo squashi? Máte doma sportovní boty, ale nevíte, jestli s nimi smíte na antukový tenisový kurt nebo squashové hřiště? V tomto článku vám přinášíme tipy, které využijete, pokud se chystáte pořídit si novou sportovní obuv.

Staré dobré sálovky

V každém botníku správného sportovce nesmí chybět sálová obuv. Alespoň jeden pár, nejlépe univerzální. Rozhodně však neuškodí, když si pořídíte i tenisky specializované na určité druhy sportu. Podívejme se například na tenisové boty. V tomto případě je dokonce na výběr z několika druhů podle povrchu tenisového kurtu. Jiné tenisky patří na antuku, jiné zase na beton nebo na koberec. Co takhle boty na squash? Ty musí být dostatečně pevné, odolné změnám pohybu a tlumit prudké nárazy, aby se eliminovalo riziko zranění. V nevhodné obuvi riskujete třeba zvrtnutý kotník.

boty_do_telocvicny

Must have jsou takzvané "non marking" boty, které nezanechávají černé čmouhy na vyleštěných plochách tělocvičen

sálovky

Boty do fitka

Pokud nejste příznivci míčových sportů a radši si chodíte zacvičit do posilovny, klasická sálová obuv pro vás nebude to pravé ořechové. Místo toho se poohlédněte po botách, speciálně určených na cvičení. Jejich výhodou je, že jsou lehčí a ohebnější a umožňují větší rozsah pohybu a více pohodlí při cvičení. Zároveň by fitness obuv měla být dostatečně prodyšná.

boty_do_fitka

Kvalitní boty by vás měli ochránit od puchýřů, otlakům nebo dokonce podvrtnutým kotníkům

fitness obuv

Běhám, běháš, běháme

S běžci se poslední dobou roztrhl pytel. Běhání si získává stále nové a nové fanoušky především, protože kromě základního vybavení vás nic nestojí, můžete jít běhat kdy chcete a kde chcete. Základ je však správná běžecká obuv. Bez pohodlných tenisek, které vám padnou jako ztracený střevíček Popelce, se při běhání neobejdete. Je třeba si vybírat podle toho, jak často a jakým terénem, popřípadě také jakým tempem běháte. Zajisté poznáte rozdíl mezi trailovou a silniční běžeckou obuví. Důležité je při výběru také brát v potaz typ došlapu, tedy pronaci, kdy se chodidlo se vychyluje směrem dovnitř, supinaci, kdy naopak vychýlení chodidla směřuje ven, anebo neutrální došlap.

boty_na_behani

Běžeckou obuv kupte klidně o polovinu až jedno číslo větší, aby mohla noha správně při běhu pracovat

běžecké boty

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...