9 bodů, jak si zabalit kufr a nezbláznit se z toho

„Mám si zabalit kufřík?!“ Kevinův vyděšený výraz ve filmu Sám doma mluví za vše. Balení kufru je noční můra nás všech. Já sama, kdykoliv někam cestuju, netrpím ani tak cestovní jako spíše balící horečkou, která vrcholí mou rudou tváří večer před odjezdem, kdy se s funěním snažím jednou rukou stlačovat víko kufru, druhou zapínat zip a třetí celou tu nesouvislou hromadu udržovat pohromadě spínacími špendlíky.

Rozhodla jsem se, že letos to udělám jinak. Letos budu chytřejší, mé balení efektivnější, seznam použitých vulgarismů kratší a mé zavazadlo reprezentativnější. Pokud jste dospěli ke stejnému rozhodnutí, vytvořila jsem pro nás, budoucí mistry baliče, krátký manuál:

  1. Vytvořte si seznam toho, co si chcete vzít s sebou. Moje zásada je sbalit hlavně to, co se v dané lokalitě nedá koupit. To znamená peníze, doklady, léky a oblíbenou kosmetiku. Pokud vyrážíte někam, kde nebudete mít možnost nákupů, musíte si bohužel myslet naprosto na vše.
  2. Všechny věci si vyskládejte na jedno místo, ať máte dobrý přehled o tom, co se ve vašem zavazadle bude zanedlouho nacházet.
  3. Nalejte si sklenku vína a zhluboka se nadechněte, jde do tuhého.
  4. Ať už máte kufr nebo cestovní tašku, postup balení by měl být obdobný. Celé zavazadlo si rozdělte do jakýchsi 3 vrstev. Dospod dejte nejtěžší věci, jako jsou boty, složená vyfouklá lehátka a rozměrnější oblečení. Prostřední vrstvu vytvořte z běžného jemnějšího oblečení a věcí, které jsou náchylné k poškození. Patří sem i žehlička na vlasy či holicí strojek. Na tuto choulostivou vrstvu dejte pevné a odolné věci, které budou sloužit jako ochrana. Ideální jsou například rifle.
  5. Pokud se chcete vyhnout skladům na oblečení a žehličku do kufru už prostě nenacpete, můžete jednotlivé kousky srolovat do válečků. Dokonale hladkého prádla sice nedosáhnete, ale lehce pomuchlaný outfit vám jistě dodá bohémský vzhled.
  6. Veškeré skuliny vyplňte ponožkami, spodním prádlem, balením kapesníčků či jinými drobnými předměty.
  7. Pozor dávejte na kosmetiku. Tuby a obaly, které se vám mohou zdát při běžném používání pevné, se při pohybu v kufru auta či zavazadlovém prostoru letadla mohou lehce poškodit a napáchat nezvratnou zkázu. (Mluví ze mě vzpomínka na rozbitou lahvička od parfému, slzy, vztek a 10 dní, kdy se kolem mě linula vůně jako z dámské šatny v Moulin Rouge.) Proto všechny lahvičky s tekutým obsahem pevně zabalte do strečové fólie.
  8. Pokud máte v kufru vše, co jste chtěli a je tak akorát plný, což znamená, že nic nekouká ven a zároveň se v něm nachází dostatek volného místa na mušle, oblázky, vzorky písku z pláže a další užitečné suvenýry pro příbuzné, máte vyhráno. Pokud vaše zavazadlo tyto požadavky nesplňuje, vraťte se k bodu 3.
  9. Mimochodem, ani bod číslo 9, tedy pravidlo pana Beana, není k zahození: vždy mějte v zásobě jedno větší zavazadlo, do kterého můžete to své ─ se vší snahou sbalené, avšak stále přetékající ─ schovat.


zdroj: www.youtube.com

 

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...