8 retro hraček, které jsou pořád IN

Přežily bolševika, pokémony a zřejmě přežijí i vás. Představujeme 8 nesmrtelných hraček, které možná máte doma. 

Céčka
Věděli jste, že se céčka původně vyráběla jako součást závěsů do oken? Zlatou éru zažila v 80. letech minulého století, kdy se s nimi o přestávkách mezi dějákem a zemákem zhusta „obchodovalo“. Nejtěžším kalibrem byly tvary S, 3, B, D, E nebo § a váhu měl také materiál výrobku. Obzvlášť ceněná byla céčka perleťová nebo z průhledného a fosforeskujícího plastu. Když se s nimi zrovna neobchodovalo, hrála s čára - školy a družiny vybavené linoleovou podlahou s viditelnými spoji k tomu byly ideální! Kdo dohodil nejblíže k čáře, ten bral céčka ostatních. Dneska už takovým hitem nejsou, ale pořád na ně můžete v hračkárně nebo na Aukru narazit.

cecka_vzpominka_na_skolni_leta

Tatra T148
Legendární tatrovka ovládla v 80. letech československá pískoviště. Měla oranžovou barvu, pořádný čumák a uvezla písek i jeho "majitele". Překvapivě totiž měla nosnost 100 Kg! Mrkněte na zátěžový test. Po pauze je opět ve skvělé kondici zpět a v současnosti patří mezi nejprodávanější dětská auta vůbec.

legendarni_tatrovka_se_vraci

Nafukovací hračky Libuše Niklové
I slavná česká designérka, která měla výstavu v Paříži či v New Yorku, se dočkala znovuoživení svých hraček. Stejně jako v minulosti chrlí tovární linka v Napajedlech žluté žirafy, růžová prasátka, červené buvoly či modré slony. A navíc k nim do rodiny přibyly ještě novinky od mladých českých designerů: formule, pes Bulík, traktor a koza. Technologie výroby zůstala stejná, změnil se jen materiál, který je nově bez ftalátů. Hračky mají navíc certifikát Bezpečná hračka a dobře budou vypadat i jen tak. Tedy bez dětí ;).

MEV51c6d3_fatra_nafukovaci_hracky_designblok_6

Igráček
Vůbec první Igráček se narodil v roce 1976 a "vyučil" se zedníkem. Pak následovali další mezi nimi třeba kominík, námořník či matka s dětmi. V 90. letech se socialistický duch vytratil a z Igráčka se stal mimo jiné gurmánský sýrař, fotbalový fanoušek či fanynka nebo dokonce i záporák (zřejmě, aby se policista při hře nenudil). Na Aukru seženete původní i novou edici. A jestli plánujete dát do kupy kompletní původní sbírku, vyhraďte si místo na padesátku figurek.

igracek_kominik_nova_edice

Plechové hračky Kovap
Zapomeňte na hračky vyrobené v Číně a dopřejte si poctivou českou hračku s tradicí od roku 1946. Hračky firmy Kovap se vyvážejí do zahraničí a hrají si s nimi i děti v Německu, Rusku, USA, Japonsku či Jižní Korei. A která z plechových hraček je nejoblíbenější? Jednoznačně traktor! Jeho výroba čítá až sto osmdesát dílčích výrobních operací. I díky tomu má funkční převodovku, tři rychlosti a umí jet dopředu i dozadu. A když si budete chtít dát pauzu, jednoduše traktor zabrzdíte ruční brzdou ;).

traktor_zetor_nejprodavanejsi

Kufříky KAZETO
Pamatujete, kam jste si ukládali své nejoblíbenější hračky? Přece do kufříku Kazeto, které od roku 1926 začala v Přerově vyrábět stejnojmenná firma. Děcka si do nich schovávaly tajné poklady nebo se v nich pašovali mončičáci na dovolenou do Jugošky. Malé lepenkové boxy opatřené madlem a barevnými potisky se vyrábí dodnes. Na první pohled vás zaujme hlavně nebývale velký výběr designů, o kterých se vám ani nesnilo. A rozhodně stojí za to!

kazeto-kufr-pejsek-velky-kufrik-pes-2486935

Stavebnice Merkur
Toto asi není třeba představovat! Ale věděli jste, že pomocí stavebnice Merkur sestavil český vynálezce Otto Wichterle "čočkostroj",  který významně přispěl k objevu kontaktních čoček? Merkur, který se úspěšně prodává od 20. let minulého století, je ostatně pro kuriozity jako dělaný. Třeba v muzeu Merkur v Polici nad Metují je vystaven obří model Ocelového města vystavěného pouze z Merkuru. V současné době váží 1 2000 Kg a na jeho stavbu padlo 320 000 kusů šroubů a matiček. Raději si rychle upalujte nějaký Merkur pořídit, ať na vás ještě zbude!

stavebnice_merkur_legendarni

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...