7denní detox, jak se zbavit závislosti na mobilu. #3 tip je krutý!

Podle časopisu Time kontroluje průměrný Američan telefon až 46krát denně. A průměrný Čech asi nebude o moc jiný. Navíc čím jste mladší, tím větší je šance, že na vašem telefonu doslova visíte. Věřili byste, že existují i jedinci, kteří kontrolují telefon až 150krát denně?!? Jak jste na tom vy?

Kromě toho, že je to minimálně neslušné, často tím trpí i vztahy s našimi nejbližšími. Místo toho, abyste se u oběda, v posteli, na výletě, ______ (doplňte dle sebe) věnovali partnerovi či rodině, s telefonem v ruce textujete, gůglujete, mailujete, hrajete nebo jste jinak zcela pohlcení virtuálním světem.

Krajním případem je pak skutečná závislost na telefonech, kterou v nějaké podobě zažil každý z nás. Zkuste si zodpovědět tyto otázky: Jste nervózní, když nemáte telefon po ruce? Máte nutkání telefon kontrolovat, zda nedošla nějaká zpráva? Jste nesví na místech, kde není signál? Jste vzteky bez sebe, když náhodou zapomenete nabíječku? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ANO, měli byste zkusit tento 7denní detox.

7denní detox

PONDĚLÍ
Přestaňte na Facebooku sledovat lidi, kteří nejsou vašimi opravdovými přáteli, odhlaste se z mailingů, které nechcete dostávat a vymažte si z telefonu všechny aplikace, které nepoužíváte.

ÚTERÝ
Vypněte si všechny notifikace.

STŘEDA
Dejte si závazek, že telefon nebude první věc, na kterou se ráno podíváte. Pokud používáte telefon jako budík, pořiďte si opravdový budík.

ČTVRTEK
Dobíjeli jste přes noc telefon hned vedle postele? Je čas na změnu. Nemilosrdně přesuňte dokovací stanici do jiné místnosti a telefon zkontrolujte nejpozději hodinu před spaním a pak už se ho ani nedotkněte!

PÁTEK
Vyrazte ven s přáteli a telefon nechte doma.

SOBOTA
Tento den nekompromisně zasvěťte tomu, že se ani jednou nepodíváte na Facebook, Twitter nebo jiná sociální média. O pracovním e-mailu ani nemluvě;)

NEDĚLE
Vypněte si telefon na celý den. Nezapomeňte proto nakoupit přes nákupní Aukro apku a vystavit inzerát přes Střelto nejpozději v sobotu;)

Šikovné apky

Vymanit se ze závislosti na telefonech vám mohou pomoci i některé šikovné mobilní aplikace. Akorát si dejte pozor, aby z toho nebylo pověstné vyhánění čerta ďáblem;)

Aplikace BreakFree umožňuje spravovat a kontrolovat váš čas, který trávíte s vaším mobilem na síti. Pomáhá vám kontrolovat míru závislosti a včas se odpojit. Vyzkoušejte pro iOS nebo Android.

Také druha aplikace ( OFFTIME ) se dokáže popasovat s tím v jaké míře používáte váš smartphone a pomůže vám najít kompromis mezi časem věnovaným skutečným a virtuálnímm lidem. Zkuste pro iOS nebo Android.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...