Naučte své dítě psychické odolnosti. 7 tipů, jak na to

Jsem dobrý rodič? Takovou otázku si klade každý, kdo má co do činění s celoživotním úkolem, jakým je vychovat z malého človíčka sebevědomou, zodpovědnou a dospělou bytost, která navíc dokáže čelit i těm horším dnům. Právě nad tím se zamýšlela Denisa Frídová, která se dlouhodobě profesionálně dětem věnuje. 

V současné době se stále více začíná hovořit o psychické odolnosti dětí i dospělých. Když se mi tento pojem dostal do povědomí poprvé, napadlo mě: ,,A jak to se mnou vlastně je? Jsem psychicky odolná? Co to vlastně znamená? Je to dobrý být psychicky odolná? A v čem?“ Samozřejmě, že být psychicky odolný je výhoda – a sakra velká!

Znamená to, že dokážete obstát v nelehkých životních situacích, vyrovnáte se lépe se stresem, nerozhodí vás nezdary každodenního života. Jeden významný český psycholog Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc. přirovnává psychickou odolnost ke gumě: „Představte si gumu, kterou zmáčknete, a ona se zase vrátí do původního tvaru. Přeneseno do psychologie znamená psychická odolnost příznivý vývoj člověka za nepříznivých podmínek. Je to odolnost osobnosti vůči okolnostem, které jiného člověka poškodí, ublíží mu a špatně ho formují. Ten, kdo je schopen psychické odolnosti, dovede zastavit špatné vlivy, umí se jim vnitřně bránit, postavit se jim a dokonce je obrátit v dobré.“

Jak_vychovat_z_ditete_odolneho_jedince_aukroblog

Už jen taková "maličkost" jakou je čas strávený společně, pomáhá vašemu dítěti vyrůst v sebevědomého a odolného člověka.

Zní to výborně! Chci, aby moje dítě bylo psychicky odolné, abych vychovala jedince, který obstojí v dnešní uspěchané době, který se vyrovná se všemi negativními vlivy okolního světa, který bude žít šťastný a spokojený život, protože to přece jako rodiče chceme nejvíc ze všeho! Co pro to ale mohu udělat? Mohu to nějak ovlivnit? Mám zde 7 tipů, které pomohou s výchovou psychicky odolného dítěte.

1) Bezpodmínečné přijetí dítěte

Naše dítě je to nejroztomilejší a nejlepší ze všech. Ano je. A přesně takhle to má být. Pokud chceme sebevědomého psychicky odolného jedince, musíme ho bezpodmínečně milovat a mít s ním pevnou pozitivní vazbu již od kojeneckého věku.

2) Vytvořit si rituály

Velmi aktuálním a důležitým tématem jsou společné rituály, které jsou typické pro každou rodinu. Jak slavíme narozeniny, svátky, jak večeříme, co děláme v sobotu. Vím, že vždycky když přijedu za babičkou, dostanu bramborový salát a řízek. A miluju to. Pro děti znamenají rituály pocit bezpečí, děti mají rády jasně čitelné, stále se opakující situace, ze kterých se mohou těšit. Jsou také důležitým zdrojem sdílených rodinných zážitků, které se projevují formováním vztahů mezi členy rodiny.

3) Předávat společné hodnoty

Pro dítě je důležité převzít od rodičů či blízkých lidí hodnoty pro život, jako jsou pracovitost, svědomitost, odpovědnost, upřímnost, pomoc druhým… Přirozenou formou učení je sociální nápodoba, kdy se dítě začíná samo od sebe chovat tak, jak se chová jeho rodič – takže pozor na to! Ne vždy je to k užitku:)

4) Jasně daná čitelná pravidla

Dítě, které nemá stanovená přesně vymezená pravidla je jako dítě ztracené v poušti. Stojí uprostřed pouště, všude pusto, prázdno, písek a ono neví, co má dělat. Přesně takhle se cítí dítě, které neví, co smí, nesmí, co se bude či nebude dít. Stanovte svým dětem jasná a čitelná pravidla, je to jedna z nejlepších věcí, co pro ně můžete udělat. A buďte důslední, i když je to občas fakt velká námaha! Stojí to za to a určitě se vám to vyplatí!

5) Dostatek času na dítě

Vaše dítě netouží po ničem jiném, než po čase stráveném s vámi. Nic neocení víc, než když si každý den najdete chvíli, kterou mu věnujete. Je to ta nejlepší časová investice, kterou můžete udělat.

6) Přiměřené odměny a tresty

Jak správně odměňovat a trestat? Otázka, nad kterou se nejspíš pozastavil už každý z nás. Především si musíme uvědomit to, že odměny a tresty nepřispívají jen k okamžitému zastavení či podpoření určitého chování, ale významným způsobem se podílejí na tvorbě našich postojů, hodnot, svědomí. Nejdůležitější je být racionální, spravedlivý a rozvážný. Velmi doporučuji knihu Po dobrém, nebo po zlém od prof. Matějčka. „Je těžkým prohřeškem, je-li dítě trestáno za něco, zač nemůže – a je ve výchově zhoubné, je-li trestáno soustavně. Stejně tak je nesprávné, když dítě chválíme a odměňujeme za něco, co se stalo náhodou, anebo když oceňujeme jako kdovíjakou přednost nebo zásluhu to, co bylo jenom dílem jeho tělesné zdatnosti nebo příjemného zevnějšku. Nejsme zajisté ve všem zcela dokonalí a každý máme právo se někdy zmýlit. Jde jen o to, abychom se nemýlili příliš často nebo abychom si ze svých pedagogických omylů neučinili zásadu.

7) Dostatek odpočinku

Každé dítě potřebuje dostatek spánku a odpočinku. Psychicky odolné může být pouze to dítě, které je odpočaté. Pouze tak dokáže čelit nepříznivým podmínkám, seberegulaci, navazování vztahů s ostatními. Výzkumy ukázaly, že dítě, které má nedostatek odpočinku nedokáže regulovat své chování, emoce. Kladli jste si už otázku, jak je možné, že vaše dítě má i po celém dni večer stále dostatek energie? Že stále pobíhá, křičí, je jak z divokých vajec a vy nechápete, kde na to bere energii? Zdání klame! Vaše dítě je nesmírně unavené, nedošlo však stejně rychle k únavě mozku a svalstva. Mozek se unavil dříve a nyní ztrácí kontrolu nad svalstvem. Tím je zapříčiněno, že vaše dítě divoce pobíhá, je neklidné a zdánlivě plné energie.
Pokud vás problematika psychické odolnosti zaujala, doporučuji tyto knihy:

  • HOSKOVCOVÁ, Simona. Psychická odolnost předškolního dítěte
  • HOSKOVCOVÁ, Simona a Lucie SUCHOCHLEBOVÁ RYNTOVÁ. Výchova k psychické odolnosti dítěte: silní pro život
  • MATĚJČEK, Zdeněk. Po dobrém, nebo po zlém?: O výchovných odměnách a trestech
  • MATĚJČEK, Zdeněk. Psychologické eseje
  • ŠOLCOVÁ, Iva. Vývoj resilience v dětství a dospělosti

Autorkou textu je Denisa Frídová 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...