7 tipů, jak v kuchyni vařit úsporněji

Rádi vaříte? Jste v kuchyni téměř jako doma? Potom jsou určeny tyto řádky vám. Poradíme vám s přípravou jídel a úsporou energie při vaření. Způsob jakým jídlo připravíte, může mít totiž vliv nejen na obsah vitamínů a různých živin, ale i na to, kolik peněz ušetříte za energie.

1. Vařte v páře

Tento způsob vaření je nejšetrnější nejen vzhledem k výživovým hodnotám vašeho jídla, ale i k energiím. Zkuste maso nebo zeleninu jen lehce podlít vodou a zavřít poklicí. Potraviny se napařují a díky tomu vzniká úspora energie a navíc si jídlo zachová i vitamíny.

2. Přizpůsobte hrnce

Je nezbytné používat hrnce, rendlíky a pánve správné velikosti. Například těstoviny se připraví mnohem rychleji, pokud jsou ponořeny ve větším množství vody. Důležitá je také správná volba velikosti plotýnky, na které jídlo ohříváte. Ta by měla odpovídat velikosti hrnce.

3. Indukční deska

Při používání indukční desky a nádobí, které je pro tento typ vaření určený, ušetříte za energie nejvíce. Ale o to více si připlatíte za pořízení této parády. Vyplatí se tedy jen v domácnostech, kde se vaří denně. Pokud to není váš případ, zvažte sklokeramickou varnou desku, která je na tom o chlup lépe než klasický plynový nebo elektrický sporák.

4. Tradiční „tlakáč“

Tradiční papiňák se hodí všude tam, kde počítáte s delší dobou tepelné úpravy. Jeho princip je jednoduchý: vaříte za vyššího tlaku a přitom spoříte energii i čas až o 50 procent! Babičky moc dobře věděly, proč ho používají...

5. Legendární wok

Minutky naopak připravujete na velké pánvi. Nejlepší pánev je tzv. wok, která je dostatečně velká a má vyšší stěny. Než se pánev rozehřeje, bude to sice déle trvat, ale rozehřátá pánev vám výrazně zkrátí dobu přípravy pokrmu. Navíc můžete pánev wok můžete použít i při dušení. Nezapomeňte si takovou pánev pořídit i s poklicí, která vám zase trochu pomůže uspořit penízky.

6. Rychlovarná konvice

Vodu na vaření (brambor, párků, těstovin) si raději než na plynu ohřejte v rychlovarné konvici. Elektrická konvice totiž spotřebuje téměř o padesát procent méně energie pro ohřev stejného množství vody než elektrický sporák!

7. Litina nad zlato

Čas a dobu pečení v troubě zkrátíte tím, když budete používat kovové zapékací mísy. Troubu těsně před dopečením vypněte a nechte jídlo dopékat zbytkovým horkým vzduchem. A používání kovového nádobí se doporučuje i při vaření na sporáku: nádobí z mědi, litiny nebo z nerezové oceli nejlépe vstřebává teplo a navíc vaše pokrmy uchová déle teplé.

Vyzkoušejte s námi pár jednoduchých tipů a triků, které určitě usnadní vaší práci při přípravě jídla. Že nemáte to správné nádobí? Můžete si ho zakoupit třeba na Aukru. Tak snadnému a rychlému vaření zdar.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...