6 věcí, na které při úklidu zapomínají i ty největší pečlivky

Taky milujete ten okamžik, když právě došúrujete byt? Než si hodíte nohy na stůl, ujistěte se, že jste nezapomněli na něco z našeho seznamu. 

Myčka na nádobí
Taky máte pocit, že hrajete tetris, když skládáte nádobí do myčky? Nezapomeňte ji jednou měsíčně „odměnit“ pročištěním přípravky, které jsou k tomu určeny. Nebo do ní zkuste nalít 3 deci až litr octa a spustit nejdelší program. Dvakrát ročně byste pak měli mechanicky vyčistit filtr, otřít košíky, kolejnice a zanesené těsnící gumy. Odměnou vám bude čisté nádobí a radost ze hry. 😉

Dálkový ovladač od televize
Doba, kdy se budou televizní programy přepínat podle toho, na co právě pomyslíme, je stále v nedohlednu. Takže zatím musíme vzít povděkem upatlaný ovladač. Nebo jej můžete umýt. Tady neplatí žádná univerzální rada, protože co ovladač, to originál. Některé kusy lze rozšroubovat, u jiných si pomůžete inteligentní čistící hmotou. Ta se bude hodit i při čištění klávesnic, zejména pokud s počítačem, stejně jako já, rádi snídáte.

Hračky
Na ty se často zapomíná. Jenže některé děti do určitého věku nerozlišují mezi talířem a záchodovou mísou, takže občasný generální úklid vašeho malého domácího „disneylandu“ je namístě. Plyšové můžete vyprat, zbytek alespoň otřít zdravotně nezávadným čisticím prostředkem (hledejte mezi potřebami pro děti) či octovou vodou. Tip na znečištěné kostičky Lega: strčte do prací síťky nebo třeba polštáře se zipem a vyperte na šetrný program.

Pračka
Když vám „odejde“ myčka, holt se postavíte ke škopku a život jde dál. Když se ale pokazí pračka, valcha vás nezachrání. Takže se k pračce chovejte s patřičnou úctou, při každém praní používejte změkčovač vody a alespoň jednou ročně (při denním praní klidně jednou měsíčně) ji vyčistěte pomocí speciálních prostředků. Nezapomeňte zkontrolovat i dávkovací nádobu, kam se usazují plísně a vodní kámen. Můj tip: těsnící gumu před každým praním otřete špinavou ponožkou, kterou pak rovnou hodíte do pračky.

Sprchový závěs
V koupelně ještě zůstaneme. Taky máte pocit, že ten závěs s plesnivým okrajem k těm naleštěným kachličkám moc nejde? Zkuste jej čas od času hodit do pračky a vyprat na nějaký kratší cyklus. Proti plísni dobře zabírá bělidlo. Jakmile doperete, ihned pověste a kochejte se. Bude jako nový!

Digestoř
Včerejší oběd se stále vznáší ve vzduchu? Zřejmě máte zanesenou mřížku nebo filtr u digestoře. Tady vám nezbude než si vyhrnout rukávy, rozmontovat digestoř a mastnotu odradit jarovou vodou s octem. Očištěné kusy digestoře osprchujte čistou vodou ve vaně. Opakujte podle potřeby.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...