6 překvapivých faktů o ragby

tři týdny mám na otázku "co děláš večer?" univerzální odpověď: "sledujeme ragby". Můj děda i moje drahá polovička se tomuto sportu kdysi upsali, a tak je u nás sledování světového šampionátu téměř posvátnou povinností.

Ačkoliv v Česku není tento sport příliš známý, a většina lidí si často vybaví spíše americký fotbal, jakmile vás někdo zasvětí, zcela jistě této hře "gentlemanů" propadnete.

Jde o fyzicky náročný kontaktní sport, o kterém se říká, že hodně bolí. Hráči ragby tak rozhodně nejsou žádná ořezávátka. Od pohledu drsňáci s horou svalové hmoty však disponují i rychlostí a také inteligencí. Hra je velmi založena na morálních hodnotách a fair-play. Simulování a filmování v tomto sportu vidíte jen zcela výjimečně. Rozhodčí se oslovuje „pane“, jeho slovo platí a nediskutuje se o něm. Není náhodou, že tento džentlmenský sport je v jeho zaslíbených zemích jako například Anglie a Nový Zéland univerzitním sportem.

„Fotbal je hra gentlemanů, hraná barbary. Ragby je hra barbarů, hraná gentlemany.“
Oscar Wilde

A teď k samotné hře: mužstvo tvoří 15 hráčů rozdělených na rojníky a útočníky. Cílem hry je dostat míč ve tvaru šišky do soupeřova brankoviště. Hráči mohou přihrávat šišku pouze dozadu a přihrávka dopředu je přípustná pouze kopem. Body lze získat i prokopnutím šišky přes branku ve tvaru písmene H, takzvané "háčko".

rugby_hra_gentlemanu_na_aukru

Co jste o sportu gentlemananů možná nevěděli? 

1) O popularizaci ragby v ČR se před devadesáti léty postaral známý spisovatel Ondřej Sekora, autor Ferdy Mravence či Brouka Pytlíka. Přeložil pravidla hry z francouzštiny do češtiny a z jeho pera vzešly i názvy pozic hráčů a pojmy jako: mlýn, roj, mlynář, vazač, rváček, pilíř nebo zadák.

2) Věděli jste, že ragby je jediný sport, který má tři poločasy? Přičemž ten třetí je neoficiální a odehrává se po zápase třeba na klubovně, kde týmy v přátelské atmosféře rozeberou odehrané utkání.

3) Mezi špičky evropského ragby kromě Anglie, Francie a Walesu patří i týmy Rumunska a Gruzie.

rugby_na_aukru_je_vse

Je libo obal na telefon s oblíbeným týmem, sportovní vybavení nebo sedací vak pro fandy? Na Aukru máme vše!

Ragby na Aukru

4) Na právě probíhající šampionát v Anglii jsou lístky beznadějně vyprodané již několik měsíců dopředu. Prodalo se jich téměř 2,8 milionu. Slušné, že?

5) Ragbyový novozélandský reprezentační team ALL BLACKS je vnímán jako jeden z nejúspěšnějších a nejsilnějších národních sportovních týmů na světě. Za dlouhou dobu své existence vyhráli 75 % ze všech odehraných zápasů. Jejich zápasy patří mezi nejsledovanější a nejpopulárnější i díky tradičnímu bojovému tanci „Haka“, který předvádí před každým zápasem. Mrkněte na video 😉

6) Šampionát končí až 31. října a ty nejlepší zápasy nás teprve čekají. Téměř na každém zápase, který se odehrává v evropské kolébce tohoto sportu – v Anglii a ve Walesu, můžete v hledišti spatřit i členy královské rodiny - prince Williama a Harryho či vévodkyni Kate.

Autorem reportážních fotografií v článku je grafik a fotograf Tomáš Novosád

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...