Pověstný pařížský styl aneb napolo vyvrácený mýtus

Co si představíte, když se řekne Paříž? Romantiku, Eiffelovku, bagety, víno a francouzskou eleganci, že jo?!

Pokud jste v Paříži někdy byli, možná vás napadne i podivný puch linoucí se z metra, až příliš mnoho baget a nedostatek teplého jídla a všeobecná neochota bavit se jakkoliv jinak než francouzsky. Ale ta elegance platí, to se musí nechat.

paris_1

Existují dva základní typy francouzských mužů. Ten první, většinou ve středních letech, nosí v tomto období dobře padnoucí kabát nad kolena, chino kalhoty, kotníčkové semišové boty a kolem krku ledabyle omotanou šálu, která mu před mrazivým větrem sice nepomůže, ale vypadá zatraceně dobře. Na hlavě husté, lehce prošedivělé, zvlněné vlasy a na očích stylové brejličky, které mimochodem ve Francii díky štědrým dotacím od pojišťoven vyjdou poměrně lacině.

Druhý typ jsou všichni ostatní. Tedy ti mladší, kteří sice nevypadají jak z romantického filmu, ale módu si evidentně užívají a mají šmrnc ↓

DSC05171

uprDSC05142

Mimochodem, Pařížané si velmi potrpí na šatník svých dětí. Prakticky jsou to malé stylové kopie svých rodičů.

Možná je to tím, že jsem byla v Paříži v počasí, které neumožňuje se v módě příliš kreativně vyřádit. Možná je to tím, že jsem spíš koukala po těch hustých vlasech Francouzů a ostatní nějak opomíjela. Každopádně pověstný styl francouzských žen není až taková hitparáda. Ano, je to lepší než v Horní Dolní na náměstí, ale na druhou stranu je to srovnatelné s centrem Prahy.

Mladé Francouzky nosí uplé kalhoty (momentálně tam, stejně jako u nás, letí roztrhané džíny, které vám způsobí stylové omrzliny na náhodných místech nohou), k tomu parku nebo kabát, na nohou tenisky, na hlavě nedbale nasazenou pletenou čepici a přes rameno koženou kabelku nebo batůžek na zádech. Žádná velká věda, ale sluší jim to.

DSC0516upr2

V jednom ale Pařížanky narozdíl od Češek vynikají - umí si vyhrát s detaily. A to tak, že i zdánlivě nesourodé kombinace vám na nich přijdou neuvěřitelně chic.

Onen pověstný šarm spatříte spíše na starších dámách. Barety, starožitné brože, pečlivě naleštěné střevíčky, vkusný makeup – to je ono! Jednou takovou byla například paní Nicole, která ihned nadšeně souhlasila s tím, že se nechá vyfotit, a s úsměvem přitom rozlila svou ranní kávu:

DSC05131

Verdikt je tedy jasný: nemějte o Paříži příliš přemrštěné představy, ať už se jedná o módu, francouzskou kuchyni nebo hlásanou romantiku. Jeďte tam s tím, že chcete poznat nové město, přátelské lidi (pokud tedy mluvíte francouzsky) a nespočet nových druhů skvělých vín. 😉

Foto by M. Jelínek (merci beaucoup!)

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...