Kotlíkové dotace pro začátečníky + bonus: definice “biomasy”

Výběr a nákup nového kotle vám může slušně zavařit vaše mozkové trubky. Obzvlášť pokud se navíc rozhodnete čerpat tzv. kotlíkovou dotaci. Než se do této široké problematiky pustíte, máme pro vás stručný úvod. 

Kotlíkové dotace jsou určeny pro rodinné domy na výměnu starých neekologických kotlů za moderní kotle na tuhá paliva, plyn, tepelné čerpadlo nebo solární systém.

80 % rodinných domů nesplňuje správnou energetickou třídu a nemá tak šanci bez dodatečných úprav získat kotlíkovou dotaci

Budete-li žádat o kotlíkovou dotaci, jedním z dokumentů, které budete muset předložit je průkaz energetické náročnosti budov (PENB). Je to v podstatě vysvědčení vaší nemovitosti, jak dokáže hospodařit s energiemi (udává se dle spotřeby energie v kWh/(m2*rok)). Hodnocení je podobné jako u běžných elektrických spotřebičů: energetická třída A je nejlepší a G nejhorší.

Zajímavé je, že až 80 % rodinných domů spadá do kategorií E až G. Naopak do prvních dvou tříd A a B patří podle webu Nazeleno.cz pasivní a nízkoenergetické domy. Pokud budete žádat kotlíkovou dotaci, musíte splnit alespoň klasifikační třídu C, jinak nemáte na dotaci nárok. Průkaz vydávají specializovaní auditoři a vyjde vás na pár tisíc korun. Dobrá zpráva je, že i na tento posudek lze čerpat kotlíkovou dotaci.

Skoro 25 let. Tolik mají v průměru kotle v českých domácnostech. A více než 70 % z nich emisně nevyhovují 

Jakmile máte PENB a případně další dokumenty (podrobně jsou popsány v tomto článku), můžete se pustit do přemýšlení o tom, na jaký kotel chcete dotaci uplatnit. Výše dotace je odstupňována podle typu kotle. Nejmenší, 70 %, je určena na nejméně ekologický kotel na uhlí, na kombinovaný kotel (uhlí a biomasa) nebo plynový kotel dostanete 75 % a nejvíc, 80 % dostanete na kotel výhradně na biomasu a tepelná čerpadla. A jako bonus oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší získají 5 % navíc.

kotel_na_tuha_paliva

Při koupi kotlu si ověřte, jestli daný kotel splňuje kritéria pro získání dotace. Seznam a další informace najdete zde.

Až 40 % energií můžete ušetřit s novým plynovým kondenzačním kotlem

Poslední dobou jsou kondenzační kotle skloňovány ve všech pádech a to nejen v souvislosti s kotlíkovou dotací. Od září minulého roku totiž nahradily konvenční plynové kotle, které neodpovídají evropským směrnicím. Jinými slovy nejsou dostatečně „zelené“. Kondenzační kotel je samozřejmě dražší než váš původní plynový kotlík, ale také úspornější (v některých případech až o 40 %) a investice by se vám tak měla do několika let vrátit.

V čem jsou kondenzační kotle lepší než klasické plynové? Vraťme se na chvíli zpátky do školních lavic: kondenzace, jiným slovem zkapalnění, je skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu. A zároveň se uvolňuje kondenzační teplo. V životě kotlů nic nového. Ke kondenzaci dochází i vašeho starého kotle, ale tam tato energie vyjde úplně vniveč a doslova vám proluftuje komínem. Kondenzační kotle jsou lepší v tom, že dokázaly tuto energii (latentní teplo) využít a zvýšit tak svou účinnost. Proto se uvádí, že účinnost kondenzačních kotlů je až 110 %. Je to vlastně účinnost výhřevnosti zemního plynu (100 %) navýšená o procenta kondenzačního tepla.

Nejvyšší dotaci 80 % dostanete na kotel, určený k výhradnímu spalování biomasy

Pokud jste dosud volili levnější variantu a topili dřevem nebo uhlím, možná jste byli zvyklí přes zimu chodit přikládat do kotle nebo v lepším případě jednou za tři dny „nakrmit“ automatický podavač. Ale i moderní kotle na tuhá paliva si o dost polepšily a některé lze ovládat dálkově i přes váš chytrý telefon - to se hodí zejména, když potřebujete zprovoznit kotel na chatě nebo naopak, když se z dovolené vracíte domů. Navíc můžete online sledovat a měnit potřebné parametry a v důsledku toho zase o něco ušetřit na platbách na vytápění. Více o trendu zvaném chytrá domácnost jsme psali tady na Aukroblogu.

Nebudeme vám radit, jestli si máte pořídit kotel na uhlí nebo biomasu, s dálkovým ovládáním nebo bez - každá domácnost chce "svoje". Ale určitě se vám může hodit tato online kalkulačka, která porovnává roční pořizovací náklady na jednotlivé typy pevných paliv.

I když z ní biomasa nevyjde jako nejvhodnější palivo pro váš dům, určitě se pro každý případ bude hodit, když budete vědět, oč jde.

V roce 2030 má skoro 16 % energie v ČR pocházet z obnovitelných zdrojů a biomasa má být tím hlavním

Kdyby paní Kateřina tenkrát věděla, co je to biomasa, možná by se tento druh ekologických paliv nestal tak všeobecně známým. Zajímavé je, že ačkoliv většina o něm už někdy slyšela, málokdo dokáže říci, oč vlastně jde. Pojďme si teď konečně jednou provždy vysvětlit, co to biomasa je.

Encyklopedické poučky říkají, že se jedná o hmotu organického původu (zahrnuje rostlinné i živočišné organismy). V energetickém průmyslu se využívá jen rostlinná část.
Co na ní všichni ti ekologové vidí? Jakožto náhrada za fosilní paliva přispívá ke snižování produkce skleníkových plynů a jedná se o obnovitelný zdroj o energie. Kromě toho, že můžete pěstovat rostliny za účelem vytvoření biomasy, můžete do ní promítnout například také opad ze zemědělství. Mezi biomasu určenou jako zdroj energie v domácnostech patří klasické dřevo, pelety, štěpka nebo třeba obilí. Kromě toho, že biomasa nepatří mezi nejlevnější paliva, existují i hlasy, které přínos biopaliv zpochybňují. V každém případě o biopalivech a jejich potenciálu v budoucnosti ještě hodně uslyšíte.

biomasa

Nezapomenutelná Kateřina "Biomasa" Jacques v dnes už legendárním videu

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...