5 zajímavostí o Janu Zrzavém

Milovníci českého malíře, grafika, ilustrátora a scénografa jsou v pozoru. Na Žofíně bude galerie USTAR s vyvolávací cenou 12 milionů korun dražit dosud nevystavovaný obraz tohoto významného malíře první poloviny 20. století.

Co o Janu Zrzavém možná nevíte? 

1. Janu Zrzavému se říká „Malíř ticha“. Přezdívka má vyjadřovat pocit ticha a klidu, který získáte při pohledu na jeho dílo, zejména obrazy, které maloval v kapucínském klášteru v Benátkách.

2. Umělci ho mezi sebe nechtěli. Na Akademii výtvarných umění se nedostal ani na čtvrtý pokus a dokonce se traduje, že mu vzkázali, ať se raději věnuje zahradničení.

3. Zrzavý se svého i přes odpor rodičů a akademiků svého snu nevzdal – dokonce se mu v jednadvaceti zdál sen, jak mu do jeho rodných Okrouhlic došla bedna s pastely nadepsaná „Leonardo da Vinci“. Bral to jako jasné znamení.

4. Charakteristická červená čepička, kterou malíř téměř nesundal z hlavy se v roce 2013 vydražila za 13 tisíc korun. Podobný osud potkal i jeho orientální hůl, za kterou zájemce dal 21 tisíc.

5. Za dobré jídlo se rád odvděčil kresbou a neváhal připojit i věnování kuchařce, která mu tak dopřála. Třeba u jeho přátel Jaroslava Nohy a jeho manželka Márince z Okrouhlic.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...