Pijte
1. Počítáte kalorie
Alkohol není žádná dieta a už vůbec ne cesta ke štíhlé linii. Ale vzdát se večeře pro to, abyste do sebe mohli nalít ještě jedno pivo navíc, je cesta do kocovinových pekel. Pěkně to prokládejte jídlem. Na zmírnění příznaků se doporučuje během popíjení jíst maso, zelenina a klidně zkuste i něco ostřejšího na podporu trávení alá čili papričku.
2. Česnekový mýtus
Česnek si nechte leda tak pro upíry. Ta chvíle, kdy vám něco teplého v žaludku udělá dobře, pomine v okamžiku, kdy vám česnek sníží krevní tlak. Vaše nepříjemné pocity pak budou ještě horší. Takže silný a teplý vývar ano, ale prosím bez česneku.
3. Ranní káva pro odvážné
Někteří se nemůžou na kávu ani podívat, jiní přísahají na šálek pořádně silného espressa (obzvlášť, patří-li mezi vaše ranní rituály). Pravda je taková, že kofein zužuje krevní cévy a zvyšuje krevní tlak, což vaší kocovině moc nepomůže. Pokud to přece jen risknete, ujistěte se, že jste si dali dostatečné množství vody, abyste zabránili další dehydrataci organismu. Místo kávy si raději dejte zázvorový čaj, sladký kompot nebo čaj oslazený medem či sirupem.
4. Další panák to vyřeší
Pravidlo, že vás „spraví“ to, co vás pokazilo, je evergreenem. Možná se chvíli po vypití skleničky něčeho ostřejšího budete cítit lépe, ale bohužel je to jen dočasný stav. Výsledkem bude, že se z kocoviny budete vyhrabávat o to déle. Takže místo ranní Bloody Marry si dejte Virgin Marry - už i proto, že zelenina je všelék a pomůže tělu vrátit poztrácené živiny. Navíc jsou to právě rajčata, která obsahují látky, co si s toxiny v těle hravě poradí.
5. Věříte na zázračné pilulky
Na bolest hlavy je nejlepší růžové štěstí alias oblíbený „ibáč“. To ale neplatí v okamžiku, kdy vaše játra makají o sto šest a ona slavná tabletka jim zrovna moc nepomůže. Dejte jim raději oddech. Neškodné se naopak jeví vitamíny – klidně si je přejte, ale neexistuje jediná studie o tom, že by mohly vaši kocovinu zmírnit. Fakt jsme to googlovali dlouho :/ Naopak vás spraví něco kyselého: kyselá okurka či utopenec. Pokud je to pro vás příliš velké sousto, zkuste se alespoň napít láku z okurek. A pak čekejte, co to s vámi udělá...
Tipy na závěr aneb Pijte chytře!
Řekněte NE tmavému alkoholu
Vyhněte se „tmavému alkoholu“, který obsahuje látky podporující kvašení a naše tělo se s nimi hůř vyrovnává. Odmítněte proto brandy, whisky, červené víno, bourbon a tmavé rumy. Místo nich si dejte bílé víno nebo třeba gin.
Dopřejte si vodu
Ačkoliv některé průzkumy naznačují, že jde o mýtus, zdá se to být logické: každá sklenka alkoholu proložená sklenicí vody pomáhá zmírnit dehydrataci organismu. Místo vody můžete zkusit minerální vodu, která vám navíc pomůže natankovat i potřebné minerály.
Pijte pomalu
Pijte pomalu. Obecně: čím delší pauzu si mezi jednotlivými porcemi alkoholu dáte, tím jednodušší bude váš den poté. Jenže řekněte sami - vydrželi byste po vypití panáka čekat celou hodinu na další rundu??? To už je jednodušší prokládat ty panáky vodou, že? 😉