5 věcí, které byste měli udělat, než půjdete spát

Taky máte dny, kdy si říkáte, že jste museli vstát levou nohou? Něco vám prozradím: nejde až tak o to, jakou nohou z postele vstanete. Úspěšně nastartovaný den je paradoxně výsledkem toho, jak zakončíte ten předchozí. Tady je stručný návod, co byste měli před spaním udělat, abyste byli další den ještě úspěšnější. 

1. Čtěte
Věděli jste, že čtení zmenšuje stres a to až o 68 procent? Dokonce funguje podle vědců lépe nebo rychleji než jiné metody, jako jsou třeba poslech hudby nebo šálek horkého čaje. Vysvětlení je jednodušší než byste čekali: jakmile svou mysl zaměstnáte fikčním světem literárních hrdinů, nemá čas myslet na každodenní starosti. Čtení je proto ideální aktivitou, kterou byste si měli dopřát před spaním. Nejen, že dokonale zrelaxuje mysl, ale také díky ní budete zase o něco chytřejší. A to se v rámci přípravy na nový den počítá!

2. Udělejte si seznam úkolů, které vás zítra čekají
Usínáte s pocitem, co všechno jste nestihli zařídit? Zkuste to trochu jinak. Zapište si do diáře (já s oblibou používám elektronický notýsek v mobilu) tři nejdůležitější věci, které musíte další den zvládnout. Díky tomu, že se ze svých starostí „vypíšete“, bude vaše hlava o to lépe v noci odpočívat.

3. Zapojte představivost
Čeká vás zítra nepříjemná schůzka nebo řešení neodkladného problému? Představte si, jak schůzka úspěšně probíhá nebo jak hladce problém vyřešíte. Uvidíte, že stačí pár minut vizualizace a získáte sebedůvěru, která vám pomůže překonat těžkosti levou zadní.

4. Připomínejte si úspěchy
Netrapte se tím, že budete přemýšlet nad tím, co jste mohli udělat lépe. Tím se jen dostanete do spirály negativního myšlení. Změňte naopak kurz a každý den si poznamenejte, jaké pokroky jste udělali. Jakékoliv! Třeba, že jste konečně vyšli ráno včas a nemuseli dobíhat autobus, nebo, že jste odolali a nepřidali si pátý knedlík ke svíčkové. Pokroky vás motivují k tomu, abyste příště byli ještě úspěšnější a třeba si místo svíčkové dali zdravější salát. 😉 Budou to vaše úspěchy, které vás pozitivně naladí k tomu, abyste se těšili na další den!

5. Odpojte se (z práce)
Prozradím vám tajemství úspěšných lidí. Existuje jedna věc, kterou v žádném případě těsně před spaním nedělají: nečtou si pracovní e-maily. A dokonce jdou ještě dál. Vypnou si telefony, tablety, čtečky i počítače, prostě všechno, co by je mohlo vyrušit od okamžiků, kdy se tok myšlenek uklidňuje a zcela nečekaně naskakují řešení zapeklitých problémů. Přijít o tuto příležitost by byla škoda, nemyslíte? Jestli do toho půjdete se mnou, určitě si pořiďte klasický budík, aby vás zapnutý mobil zbytečně nelákal. 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...