5 tipů na tělo, jak si ochočit zimní čas

Někomu nevadí, a sotva si jí všimne, pro druhé je změna času kousnutím do pověstného kyselého jablka. Místo stěžování, zkuste se zamyslet nad tím, jestli tomu nepříjemnému pocitu nejdete trochu naproti. Možná stačí, když zkusíte ve vašem životě změnit těchto pět věcí: 

1. Vsaďte na pravidelnost

Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu. A to platí i pro víkendy. Vytvořte si spánkové rituály – jako jsou horká sprcha nebo čištění zubů. I takový drobný signál dokáže vaše tělo a mozek navnadit ke spaní. Kromě spánkového cyklu zařaďte pravidelnost i do jiných denních aktivit. Zkuste třeba jíst ve stejnou dobu.

2. Buďte na vzduchu

Nebo ještě lépe sportujte. Těžko se dá očekávat, že pokud jste si celý rok váleli šunky, v říjnu či listopadu uděláte radikální řez. Takže si naordinujte alespoň procházky. Dvě hodiny denně ve venkovním prostředí vám pomohou dostat se nejen do psychické ale i fyzické kondice (teda pokud je nehodláte prosedět v parku na lavičce;)).

hodiny_hodinky_budiky_velky_vyber_na_aukro

budíky | hodiny | pánské i dámské hodinky

3. Dopřejte si spánek

Dbejte na to, abyste do spánku investovali alespoň 7 hodin ze čtyřiadvacetihodinového dne. Většina dospělé populace (pokud nevstáváte na ranní šichtu) chodí spát, když se cítí unaveně. Mnohem lepší ale je odečíst od doby, kdy musíte vstávat, minimálně sedm hodin. A to je čas, kdy byste měli ulehnout.

4. Vyhněte se škodlivým a návykovým látkám

Jestli si myslíte, že vás káva a čokoláda nadopují a alkohol zbaví podzimního splínu, jste na omylu. Vybírejte si chytré potraviny – a to takové, které myslí především na vaši psychickou pohodu. Lucie Adamcová z Holmes Place doporučuje ve svém článku těchto šest.

5. Objevte kouzlo světla (a vitamínu D)

Sluneční paprsky vám udělají dobře. Máte-li v obědové pauze možnost, vyběhněte ven a dopřejte si jich alespoň 10-15minutovou dávku. Pomoci si můžete i zvýšeným přísunem vitamínu D, který pomáhá budovat obranyschopnost organismu a skvěle se mu daří i v boji proti depresi. Jeho největším zdrojem jsou právě sluneční paprsky. A pokud máte pocit, že se jim nemůžete vystavovat tak moc, jak byste chtěli, můžete si je zajít koupit do lékárny (v podobě vitamínu D;)). Nebo zkuste do jídelníčku zařadit třeba lososa, tuňáka, mléčné výrobky, mléko a cereálie.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...