Představujeme
Kustovnice čínská neboli Goji
Plody goji obsahují obrovské množství minerálních látek a stopových prvků. Jsou bohaté na železo, zinek, měď, vápník, fosfor, selen a germanium, fungují jako skvělý antioxidant, zdroj vitamínu C, poradí si s bakteriemi a záněty. Používají se také ke snížení cholesterolu či léčbě sexuální impotence.
Jak pěstovat: kustovnice je v podstatě malý stromek. Na pěstování není náročná, potřebuje hodně slunce a dobře jí je v kypré písčité půdě. Zalévat ji stačí jednou měsíčně. Ideální doba na vysazení kustovnice ven je v průběhu března nebo dubna.
Jak užívat: jako jakékoliv jiné bobule: nejlepší jsou čerstvé, ale ty moc dlouho nevydrží. Pokud máte sušené, hodí do smoothie, jogurtů, do čaje (stačí 15 minut namáčet a poté sníst, čaj vypít) nebo jen tak. 😉 Pro dospělého člověka se uvádí jako maximální denní dávka 30 bobulí.
Třapatka nachová (Echinacea purpurea)
Echinacea je doslova posilovnou pro vaši imunitu. Tato nenápadná trvralka zabíjí bakterie a viry, pomáhá proti alergiím a pomáhá stimulovat přirozenou obranyschopnost organismu.
Jak pěstovat: potřebuje hodně slunce a přiměřenou zálivku. Ideální je pro ni kyselá propustná půda.
Jak užívat: Indiáni ze serverní Ameriky, odkud třapatka pochází, echinaceu žvýkali. Vy můžete zkusit čaj. K přípravě potřebujete čerstvé (ty jsou účinnější) nebo sušené listy z květu. Na čtvrt litru vody postačí jedna čajová lžička, louhujte deset minut a ihned čerstvý vypijte.
Mochyně peruánská (Physalis alkekengi)
Tato letnička, někdy také nazývaná "Třešeň Inků", je zásobárnou vitamínu C, A, B, železa, fosforu, beta-karotenu dalších látek, které pomáhají posilovat obranyschopnost organismu.
Jak pěstovat: semena se během února až dubna vysejí do skleníku či pařeniště a v květnu můžete sazenice umístit ven. Ideální stanoviště je slunné (ale snese i polostín) a prospěje jí humózní půda. Nezapomeňte pravidelně zavlažovat a přihnojovat.
Jak užívat: na plody si musíte počkat do podzimu, kdy dozrávají. Jí se pouze dužina, takže nejprve je nutné odstranit obal, který nápadně připomíná buclatý lampión. Plody můžete sušit, zavařovat, přidávat do ovocných salátů. V chladu vydrží mochyně čerstvá i několik měsíců.
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Tuto bylinku možná znáte jako "babské ucho" a výčet jejích účinků je úctyhodný. Zkuste například místo žvýkaček žvýkat listy šalvěje. Kromě toho, že budete mít svěží dech, působí i protizánětlivě. Jako kloktadlo si poradí se záněty dýchacích cest a její inhalace napomáhá proti stresu. Kromě toho odbourává nemoci i žlučníku, jater či ledvin a podporuje koncentraci. Dlouho se věřilo, že zajistí i nesmrtelnost...
Jak pěstovat: tento polokeř potřebuje slunné stanoviště a hodně vody. Šalvěj si zvládnete vypěstovat i v květináči.
Jak užívat: kromě toho, že se jedná o léčivou bylinu, šalvěj se výborně hodí i do kuchyně - v sezóně ideálně čerstvá, na zimu ji zkuste zamrazit. Jinak výborně poslouží i sušená. Potřebujete "vypnout"? Povařte asi 200 gramů šalvěje v litru vody a nechte 20 minut odstát. Poté odvar přidejte do koupele a relaxujte dle potřeby. 😉