5 jednoduchých triků pro lepší kondičku pokojovek

Pokojové rostliny jsou právoplatným členem rodiny. Aby se u vás cítily jako doma, nezapomeňte jim poskytnout patřičnou péči. Nám se osvědčilo těch pět tipů. 

1. Dopřejte kytkám kafe

Většina lidí hází kávovou sedlinu rovnou do koše. Opravdoví milovníci pokojovek, ji přidávají rovnou do květináčů. Káva díky své kyselosti pomáhá zvyšovat kyselost v půdě a posiluje tak její přirozenou obranyschopnost proti některým škůdcům. Navíc ušetříte za hnojiva;)

2. Na místě záleží 

Správné umístění rostliny, aby světla nebylo moc ani málo, je občas umění na druhou. Kolikrát ale zjistíte, že vaše domácí podmínky jsou omezené a rostlina si tak musí zvyknout na místo, které je tak trochu kompromisem. Většina rostlin se adaptuje celkem dobře. Problém nastává v okamžiku, kdy se rozhodnete rostlinu přesunout. To nemají květiny moc v lásce, tak je zbytečně netrapte.

kvetinace_velky_vyber_-na_aukro

Květináče | Závěsné květináče | Bylinkové květináčeSamozavlažovací květináče

3. Vývar postaví na nohy i vaše pokojovky

Voda z vodovodu působí na rostliny jako jed. Už jen samotný chlor pro ně představuje problém – nemluvě o dalších, jako třeba tvrdost vody nebo voda s vysokým obsahem minerálních látek. V případě zmíněného chlóru máte dvě možnosti: buď necháte vodu odstát, nebo zkuste tento jednoduchý trik: až budete příště vařit zeleninu nebo vajíčka, nechte vodu vychladnout a použijte ji k zalévání rostlin. Kromě toho, že se vyhnete kohoutkové, dostanou vodu, která je plná živin. Mňam mňam!

4. Na hnilobu pomůže peroxid vodíku

Kořenová hniloba je strašák mnoha pěstitelů pokojových rostlin. Důvodů může být mnoho a zpravidla je odhalíte až v okamžiku, kdy listy rostliny začínají žloutnout a to už zpravidla bývá pozdě. Řešením může být obyčejný peroxid vodíku, který zároveň poslouží i jako prevence. Například u zahnívajících kořenů orchideje je zkuste zakápnout peroxidem a počkejte, jestli se stav během dvou dnů nezlepší. Nevýhodou tohoto postupu je to, že mimo jiné zabijete i dobré bakterie, které chrání kořeny.

5. Utřete prach a dopřejte rostlinám kyslík

Nepodceňujte ani takovou drobnost, jakou je utírání prachu z listů vašich pokojových rostlin. Díky nim mohou rostliny dýchat a skrz zaprášené listy to prostě není ono. Otírejte či sprchujte rostliny proto tak často, jak jen to bude možné.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...