3 výletní tipy, když je ošklivo

Jak říká klasik: “Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení!”, tak žádné výmluvy a šupky dupky ven i když zrovna nesvítí sluníčko a teploty se drží jen lehce nad nulou.

Jasně, nikomu se nechce venku mrznout nebo moknout, případně obojí najednou, ale kdo říká, že se na výletě nemůžeme schovat někam do tepla a sucha. A nemusí to být jen hospoda :-).

Rozdělila bych výlety v nehostinném počasí asi takto:

Tip 1: Cesta tam a zase zpátky

Tohle známe asi všichni. Výlety v klasickém pojetí, kdy se naplánuje cíl (hrad, rozhledna, přírodní památka, …) a jde se tam a pak zase zpátky. Zkušenější výletníci plánují trasu tak, aby tvořila okruh, tedy nešlo se tam a zpět stejnou cestou. Možností pro tyto výlety existuje nesčetné množství. Máme to štěstí, že žijeme v České republice a neznám žádnou oblast, kde by se nedal naplánovat nějaký pěkný výlet se zajímavou trasou i cílem.

Jsou tací, kteří ze zásady nechodí na stejná místa a když už, tak alespoň jinou cestou. Jiní zase mají své oblíbené trasy a přinutit je jít někam, kde neznají každý kámen na cestě, je nadlidský výkon. My máme v rodině pár tradičních tras, kam chodíme při svátečních příležitostech. Třeba na Štědrý den do Staré Boleslavi nebo kolem Nového roku do Svatého Jána pod Skalou, ale když to nevyjde, tak se z toho nehroutíme a po zbytek roku rádi objevujeme nová místa a cesty.

Ale abych se vrátila k tématu, co když je hnusně a je potřeba někde rozmrznout a oschnout? Jako první a nejlogičtější řešení se nabízí hospoda. A opět musím velebit ČR, těchto zařízení tu máme zatím poměrně dost. Je pravda, že to často nebývá úplně ideální prostředí pro děti, ale u limonády a něčeho dobrého (třeba u palačinky se šlehačkou nebo u horké čokolády) to chvíli vydrží. Malá rada pro rodiče: je dobré z batohu vytáhnout třeba karty nebo papír s pastelkami, děti se na chvíli zabaví a vy si můžete vychutnat i víc než jedno pivo :-). Ve spoustě hospod, obzvlášť v těch vesnických, se karty nebo kostky dají vypůjčit. A kouření v hospodách, doufejme, taky jednou zakážou.

Komu se nechce jít do hospody, může si výlet naplánovat na takové místo, kde se na chvíli, třeba při prohlídce schová a zahřeje se na cestu zpět.

Tip 2: I cesta může být cíl

Jezdíte rádi vlakem? Pak je tento typ výletu pro vás jak dělaný. Jeden náš kamarád pořádá pravidelně výlet vlakem, kdy naplánuje okruh tak, aby na sebe vlaky navazovaly a vyjíždělo se pokud možno jiným směrem než ze kterého se potom přijede. Všichni účastníci pak nachystají nějaké dobroty, svařák apod. a celý den se jede, povídá, kochá krajinou, blbne s dětmi, na nějakém přestupním místě se to proloží procházkou a pak se na to dlouho vzpomíná. Pravda je, že s rušením regionálních tratí je čím dál těžší podobný výlet naplánovat, ale pořád to ještě jde.

Kdo není takový dobrodruh, může využít vyhlášené vyhlídkové vlaky jako třeba Posázavský pacifik, Pražský Semmering, Jindřichohradeckou úzkokolejku a další. Hodně tipů na pěkné výlety najdete na stránkách Českých drah. A bonus je, že děti většinou výlety vlakem milují.

Tip 3: Cesty za poznáním

V tomto případě většinou nejde až tak o cestu, jako o cíl. Když nám počasí nepřeje, dá se volný den krásně strávit třeba v muzeu nebo v galerii. Výběr je nepřeberný. Regionální muzea najdete v každém větším městě. Ve větších galeriích a muzeích pak mají po celý rok zajímavé výstavy, často zaměřené na děti. V tomto směru můžu vřele doporučit Galerii středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Kromě zajímavých výstav tam mají tzv. audio-vizuální herny, které nejen, že jsou výborně výtvarně pojaté, ale děti se v nich můžou opravdu vyřádit. A když se venku umoudří počasí, můžete si projít nádhernou Kutnou Horu.

Další místo, které určitě stojí za návštěvu je třeba Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi. V Praze mám pak skvělé zkušenosti v Národním muzeu nebo v Národním technickém muzeu. Obzvlášť, pokud máte kluky, jako já, tak budete mít co dělat, abyste je od vystavených vlaků, aut a letadel vůbec odlepili.

Samostatnou kapitolou jsou pak IQ parky, kterých přibývá jak hub po dešti, a to je dobře. My známe zatím jen ten Liberecký a moc se nám tam líbí. Nové nedávno otevřeli v Ostravě a podle, co jsem viděla a četla na internetu, tak určitě stojí za návštěvu.

A pokud se zkrátka chcete jen pobavit, tak můžete zajít třeba do akvaparku, na lezeckou stěnu, do dětských center, různých sportovních center a podobně. Možností je hodně a stále přibývají.

Co říct na závěr? Nebuďte líní a nedovolte to ani svým dětem. A hlavně, nevymlouvejte se na počasí, jak vidíte, možností na výlet je hodně po celý rok!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...