Prodáváte telefon? Na tyto 3 věci si dejte pozor

tři čtvrtiny prodávaných telefonů z druhé ruky na Aukru obsahuje citlivá data jako jsou kontakty, soukromé fotky, přístupy k emailovým účtům nebo dokonce bankovním účtům a mnoho dalších osobních údajů. V tomto návodu vám poradíme, jak telefon připravit k prodeji, abyste tato data dostatečně chránili a zároveň o ně nepřišli.

1. Záloha telefonu: jde to offline, online nebo zkuste operátora

Máte v telefonu, který se chystáte prodat, fotky, videa, zprávy, kontakty a další data, o něž nechcete přijít? V tom případě si musíte mobilní telefon zálohovat. Co značka či typ mobilu, to jiný návod. Obecně platí, že každý telefon má v balení od výrobce, popř. ke stažení na oficiálních stránkách výrobce, program, který se zálohováním pomůže. Toto je pravděpodobně nejsnazší cesta, jak si vytvořit zálohu dat bez větších komplikací. Jedinou překážkou je fakt, že příslušný program musíte najít a nainstalovat na počítač.

Druhou možností je nastavení zálohy online, například na úložiště. Konkrétně Google v případě operačního systému Android, One Drive, Cloud u Windows Phone nebo iCloud u iOS. Zálohování věnujte čas a pozornost, protože vymazaná data se jen velmi těžko dolují zpět, někdy to není ani možné. Navíc je případná obnova těchto dat velmi finančně náročná, neboť ji dělají specializované firmy, které si za svou práci nechávají královsky zaplatit.

Jak bylo již zmíněno, vytvořit podrobnější návod, který by se popasoval se všemi typy mobilních telefonů, je v dnešní době zcela nemožné. Jestli si ani na základě našeho návodu nevíte rady, můžete vyzkoušet náš třetí tip. Tím jsou služby mobilních operátorů, kteří mají k záloze telefonů vybavení a pomohou vám.

Hotovo? Máte-li zálohováno, můžeme se pustit do obnovení telefonu, aby se tvářil jako nový a zbavil se všeho, co je určeno jen pro vaše oči a uši.

2. Obnova telefonu do továrního nastavení. Jak na něj?

Obnovení telefonu do továrního nastavení bude pro vás, kteří jste zvládli zálohu, naprostá hračka. Prakticky všechny moderní telefony mají možnost obnovení továrního nastavení. Stačí si otevřít nastavení telefonu a podrobně si proklikat všechny možnosti. Mnohdy bývá obnovení telefonu schováno např. za záložkou úložiště apod., je to pouze o hledání.

Proč je tovární nastavení tak důležité? Je to prosté: obnova znamená, že v telefonu bude smazáno vše, co v něm nebylo z výroby včetně všech těch citlivých dat, mezi které patří stažené aplikace, fotky, videa, přístupová hesla na různé účty (např. email, bankovní účet), konverzace, kontakty apod.

Proto si pečlivě zkontrolujte, zda proběhla obnova továrního nastavení úspěšně. Jednoduše po aktivaci obnovy znova zapněte telefon a pokud se na něm objeví volba jazyka, máte na 99 % vyhráno a pravděpodobně obnova proběhla v pořádku.

3. Jak navýšit prodejní cenu telefonu? 

Váš starý telefon, který vás provázel v každodenním životě, ať už krátce či déle, nese známky toho, jak jste s ním zacházeli. V okamžiku, kdy se jej rozhodnete prodat, je na čase odčinit své chyby a uvést telefon do stavu, abyste ukázali jeho opravdový potenciál a navýšili tak jeho prodejní cenu. Jinými slovy, musíte telefon očistit a zbavit veškerých nečistot tak, aby se jeho stav maximálně blížil stavu z výroby. Vlastně jde o takovou hardwarovou obnovu továrního vzhledu.

Dále z telefonu samozřejmě vyjměte SIM kartu, pokud jste tak ještě neučinili, a paměťovou kartu, která nemusí být obnovou smazána úplně a nevratně.

Čím lépe svůj telefon připravíte k prodeji, tím vyšší bude jeho prodejní cena a tím více budete s obchodem spokojeni vy i potencionální nakupující. V žádném případě přípravu nepodceňujte, protože tím chráníte v první řadě své vlastní soukromí.

A tip navíc: méně práce s prodejem vašeho telefonu nebo elektroniky budete mít, když použijete Aukrobota. Nepotřebné věci stačí zabalit a předat kurýrovi. Aukrobot je nafotí, vystaví na Aukru a po úspěšném prodeji pošle kupujícímu. Vy zase inkasujete vcelku bezpracně peníze. Více o Aukrobotovia.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...