13. komnata vašeho botníku: příšerný zápach

Botníky mají v našich domácnostech jedno společné: zdaleka se do nich nevejde všechno, co potřebujeme. A možná je to dobře. Protože, pokud by se tam vměstnaly všechny páry bot, zvýšil by se zápach linoucí se z botníku na úroveň zbraní hromadného ničení. Nebo můžete zkusit některý z našich 13 tipů, jak odér porazit! 😉

Průměrná česká žena má kolem dvou desítek párů bot, muž zhruba polovinu. (A samozřejmě existují čestné výjimky, které toto pravidlo potvrzují.) Nicméně počet bot není jediné kritérium, které byste při výběru botníku měli zvážit. Důležitá je také velikost vaší předsíně nebo třeba i fakt, že někteří členové rodiny, děti či starší lidé, si při obouvání bot rádi sednou. V ideálním případě by botník měl být odvětraný a disponovat přihrádkou, kam schováte prostředky péče o boty.

botniky__velky_vyber_na_aukrobotníky | organizéry | lavice

Botník, který kapacitně "nestíhá", nemusíte hned měnit za větší. Boty v něm jednoduše skladujte podle sezóny: ty nepotřebné zkrátka ukliďte jinde. Nikdy však ne do šatní skříně, protože by vám po nich mohly začít „vonět“ i kabáty, bundy či jiné svršky. Obuvi svědčí spíše chladnější prostředí jako je komora nebo sklep, kde se zápachu tolik nedaří.

botniky_velky_vyber_na_aukropředsíňové sestavy

Zařizujete-li předsíň od základů, stojí za to zvážit pořízení kompletní předsíňové sestavy, která se kromě uskladnění bot postará i kabáty, bundy a další doplňky jako jsou třeba deštníky nebo kabelky.

13 tipů, jak porazit nepříjemný zápach z bot

Někdy se vhodný prostor pro skladování bot nenajde a musíte improvizovat. Nápomocné mohou být nejrůznější organizéry, které můžete šoupnout třeba pod postel. Boty v nich musí být samozřejmě umyté a zbavené zápachu. A v tom je zakopaný pes.

Lidská noha vyprodukuje denně až půl litru vody. Ten se pak, zejména v případech, kdy nosíte uzavřenou obuv, stává nosnou půdou pro bakterie. A ty pak nemají celé dny na práci nic jiného, než doslova „smrdět“. Co s tím?

Vsadit můžete na chemické prostředky, babské rady nebo jejich kombinaci. Tady jsou: 🙂

1. Kvalitní bavlněné ponožky a kožené boty jsou základ. Prý tato kombinace dokáže zmírnit zápach až o polovinu. Její účinnost můžete zvýšit tím, že budete nosit boty otevřené a přezouvat se několikrát denně. Přiznejme si, že to úplně tak možné není. Někdy je důležité nejen umýt nohy, ale i dopřát alespoň půlhodinovou lázeň, která pomůže zápach z nohou odstranit. Pomáhá prý přeslička, dubová kůra, sůl, ocet, černý čaj či soda.

2. Kosmetika na boty i nohy. Stačí si jen vybrat.

3. Černý čaj obsahuje taniny neboli třísloviny, které pomáhají zneškodňovat bakterie. Recept je jednoduchý: pytlíky čaje na 5 minut povařte ve vodě, poté je vytáhněte nechte odstát a dejte do bot. Po hodině pytlíky vyndejte, vylijte přebytečnou tekutinu a boty vysušte. Některé návody jsou jednodušší: sáčky černého čaje dejte do bot bez vaření.

4. Dejte boty na mráz. Lépe řečeno do mrazáku. Tím zabijete všechny bakterie zodpovědné na zápach.

5. Dejte boty do trouby. Tato teorie vychází z podobného principu jako zmrazení bot. Nevýhodou je, že riskujete zničení obuvy.

6. Vysypte boty jedlou sodou a nechte přes noc působit. To by mohlo fungovat!

7. Vysypte boty jedlou solí a nechte působit. Někteří radí posypat sůl čtyřmi kapkami éterického oleje ideálně s vůní levandule, citrusových plodů nebo čajovníku. Ti pokročilejší nesypou sůl přímo do boty ale do ponožky, kterou pak umístí do boty, aby si usnadnili její následné vyndávání!

8. Opijte bakterie. Dejte do rozprašovače vodku a boty zevnitř postříkejte. Proceduru můžete několikrát zopakovat.

9. Použijte ocet, který neutralizuje pachy. Boty octem vystříkejte jako v případě alkoholu nebo jím vytřete.

10. Vyzkoušejte kočičí stelivo. Když dokáže utlumit zápach po kočkách, proč ne po vás? 🙂 Stelivo dejte do ponožky a nechte v botě celou noc.

11. Vyskládejte do bot plátky citrónu a nechte působit alespoň 12 hodin.

12. Vložte do bot libeček a nechte účinkovat přes noc.

13. Nalámejte vonnou tyčinku a nechte v botě v přes noc.

Máte osvědčený pachobijec obuvi? Napište nám o něm do komentářů 🙂

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 3,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...