10 pokojovek, které mohou pěstovat i úplní ignoranti

Rostou jako z vody ačkoliv se jim zálivky zrovna moc nedostává? Takové pokojové rostliny skutečně existují. Mají docela tuhý kořínek, a díky tomu je může pěstovat skoro každý - zahradnický antitalent i ignorant. Poradíme, kam je nejlépe umístit a jak se k nim chovat. A když k nim občas prohodíte vlídné slovo, máte doma o člena rodiny navíc. 😉 

kytky_1

Aloe Vera |  Tchýnin jazyk |  Lopatkovec

1. Aloe vera
Postavte ji na světlé místo (přímému slunci se raději vyhněte) a mezi zálivkami ji nechte pořádně vyschnout. Kromě dekorativního vzhledu může posloužit i jako první pomoc při poranění kůže. Stačí rozříznout list a tekutinu přiložte na postižené místo – působí proti puchýřům a pomáhá obnovovat novou kůži.

2. Tchýnin jazyk
Na rozdíl od vaší tchýně je tahle kytka těžká pohodářka: tolerovat vám bude sušší vzduch i méně světla. A navíc vám pomůže zlepšit kvalitu vzduchu v místnosti - mrkněte na tento článek!

3. Lopatkovec
Miluje teplo, světlo a vlhkost. Takže při běžném zalévání ji můžete čas od času i orosit nebo strčit pod sprchu. A když jej aspoň jednou za rok přihnojíte, odmění se vám krásnými bílými květy.

kytky_2

Tlustice |  Kaktus |  Bylinky

4. Tlustice
Tento sukulent, který je i oblíbenou bonsají, vyžaduje dostatek tepla v období vegetace i zálivky. V zimě si ho zas tolik všímat nemusíte.

5. Kaktusy
Konečně rostlina, která miluje přímé slunce. Takže šup s nimi na okno a zalívat maximálně jedenkrát týdně.

6. Bylinky
Nejlepší rostliny, jsou ty jedlé. O pěstování bylinek jsme psali třeba tady. V podstatě jde o to dopřát bylinkám dostatek slunce a pravidelnou zálivku. V domácím prostředí jsou bylinky trochu nervozní, a tak se nedivte, že si za rok budete muset pořizovat nové. I tak vám za málo námahy poskytnout rozmanité chutě.

kytky_3

Zamiokulkas |  Dračinec |  Zelenec

7. Zamiokulkas
Pokud ho ještě nemáte doma, určitě jste ho potkali někde v kanceláři nebo obchoďáku. Díky své nenáročnosti se totiž stal na veřejných místech oblíbenou dekorační záležitostí. Recept na pěstování je jednoduchý: nepřelévat a nevystavovat nízkým teplotám.

8. Dračinec
Tato falešná palma, které se také říká "dracéna" snese polostín a dobře jí dělá vlhčí vzduch. Svědčí ji proto i koupelna s okny.

9. Zelenec 
Klasika kanceláří. Postarejte se o dostatek světla a zálivky - odvděčí se vám květy. Podobně jako tchýnin jazyk, i zelenec pomáhá čistit vzduch v místnosti.

kytky_4

Můrovec

10. Můrovec
Tento druh orchideje zvládne i začátečník. Nebo přesněji řečeno "disciplinovaný" začátečník. Můrovci dopřejte dostatek světla, omezte přímé slunce a vlhčete. Vlhkost zajistíte rosením rostliny nebo třeba miskou s vodou, kterou postavíte vedle nebo přímo pod můrovec. Důležité je v tomto případě i hnojení 1x za 14 dnů v letních měsících.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...